Izmjene jednog od strateških zakona - o privatizaciji Ine u srijedu su prošle uz pomoć oporbe - jer su HDZ-u kvorum držali Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Zekanović. I dok Zekanović priznaje pogrešku, a Hasanbegović kamere izbjegava, zanimljivo - zakon nisu podržali ni svi HDZ-ovi koalicijski partneri.

Galerija


Zašto je ostao u sabornici i HDZ-u pričuvao kvorum, Hrvoje Zekanović žustro pojašnjava: ''Procjena je bila da HDZ-ovaca ima u Saboru više od 80, očito ih nije bilo. S te strane greška, ali s druge strane Andrej Plenković definitivno ima dovoljno ruku u Saboru.''

Vezani članci Umalo fizički obračun u Saboru Umalo fizički obračun u Saboru! Glasnović izvrijeđao HSS-ova zastupnika: ''Nemoj sr*t, majmune jedan, ti si govno jedno'' Siniša Varga (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Mnogi kao da su samo u prolazu: U ovom sazivu Sabora vlada prava najezda transfera, a politički se dres najlakše skida

Tvrdi da bi HDZ izmjene zakona o privatizaciji Ine izglasao bez njega i Zlatka Hasanbegovića, koji ne daje izjave.

Obojica su bila protiv zakona. Ali - dok je ostatak oporbe napustio sabornicu, oni su ostali sjediti.

''Gospodin Zekanović i Hasanbegović su samoproklamirani suverenisti, međutim njihov suverenizam samo dolazi do izražaja kada treba napadati slabije'', rekao je Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

''Ili si na Plenkovićev daljinski ili si malo zbunjen i smotan za ova događanja u sabronici'', prokomentirao je tu situaciju Nikola Grmoja iz Mosta.

Na pitanje zašto nije napustio sabornicu kao i ostatak oporbe, Zekanović kaže: ''Ne skačem na mig gospodina Bernardića. Kad me Stazić i Bernardić zovu van, apriori se neću odazvati.''

Za zakon nije glasovalo osmero zastupnika većine. Trojica su, zanimljivo, bila u sabornici, ali nisu se uključili. Zašto - ne pojašnjavaju.

Šef HDZ-ovog kluba Branko Bačić tvrdi - malo su zaspali: ''Pa to već znalo dogoditi puno puta. Da je predsjednik vidio da nema dva glasa pričekao bi dok se ne uključe Dodig i Kosor.''

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević održao im je lekciju: ''Neodgovorno je da bilo koji zastupnik nije bio na glasovanju iz redova opozicije ili pozicije. Dužnost zastupnika je biti u Saboru, nazočan na glasovanju i glasovati po savjesti za, protiv ili suzdržan''.

No, u HSLS-u kažu - HDZ je obećao da će zakon ići u dva čitanja, a ne u hitnu proceduru. Branko Bačić to demantira: ''Ne dvojim da igraju dvostruku igru. S njima sam obavio razgovor poslije glasovanja, i jednom i drugom je bilo neugodno''.

Arsen Bauk iz SDP-a misli da su tako postupili jer se ne slažu sa zakonom.

Još jednom se vidjelo da većina i nije toliko brojna, pogotovo kad je u pitanju zakon, koji mnogima stvara dvojbe.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr