Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izmjene režima prelaska pograničnih područja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stalna mješovita komisija za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije donijela je u Mašunu kod Ilirske Bistrice izmjene režima prelaska granice u pograničnom području zbog ulaska Slovenije u schengenski prostor.

Prihvaćen je popis lokacija na kojima je predviđeno postavljanje rampi i pravila kojih se moraju pridržavati osobe kojima će ključevi rampi biti dodijeljeni, priopćio je MVPEI.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Članovi komisije su u slovenskom Mašunu na 17. sjednici komisije utvrdili da popis lokacija, njih 115 i njihove koordinate neće ni na koji način prejudicirati razgraničenje dviju država.

Prema dogovorenim pravilima za podjelu ključeva, pravo na njih imaju osobe s pravom prijelaza mjesta gdje se postavljena rampa nalazi ili/i ako je osoba vlasnik nekretnine (ili ako osoba ima suglasnost vlasnika nekretnine) u pograničnom području.

Hrvatskim državljanima ključeve rampe će dodijeliti slovenska nadležna tijela, uz prethodni poziv nadležne hrvatske policijske
postaje koja je izdala pograničnu propusnicu. Uz taj poziv, u
nadležnoj hrvatskoj policijskoj postaji dobit će i naputak o načinu i uvjetima korištenja ključa, o postupku ako ključ bude izgubljen, u slučaju njegove zlouporabe ili ako prestanu postojati uvjeti za korištenje ključa, stoji u priopćenju.

Prema službenim podacima, pravo na korištenje ključa ima približno 700 osoba u Hrvatskoj i oko 1800 osoba u Sloveniji. Dosad je podijeljeno 515 ključeva, od toga 64 hrvatskim i 451 slovenskim državljanima.

Budući da će se rampe zaključati 21. prosinca ove godine, Stalna mješovita komisija pozvala je sve osobe koje na to imaju pravo da što prije zatraže ključ.

Na sjednici je iznesen i podatak da su dosad na hrvatskoj strani izdane 10. 942 pogranične propusnice i 1.975 poljoprivrednička uloška, a na slovenskoj 16. 838 pograničnih propusnica i 5.524 poljoprivrednička uloška.

Stalna mješovita komisija dogovorila je i da će se 7. siječnja 2008. za cjelodnevni pogranični promet otvoriti granični prijelaz Zamost-Osilnica te da je, pored toga, potrebno nastaviti međudržavnu suradnju u razvoju turističkih zona u pograničnom području, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene