Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSURET SJEDNICI SKUPŠTINE

Nisu samo Hipodrom i Velesajam: Izmjene GUP-a mogle bi potpuno promijeniti lice Zagreba, doznajte što se sve planira

Novi prijedlog izmjene GUP-a? (Foto: Dnevnik.hr)
Novi prijedlog izmjene GUP-a? (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi prijedlog izmjene GUP-a? (Foto: Dnevnik.hr) Novi prijedlog izmjene GUP-a? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tihomil Matković (Foto: Dnevnik.hr) Tihomil Matković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Stojak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Milan Bandić u srijedu izlazi pred Skupštinu s novim prijedlogom GUP-a. Prođe li, Novi Zagreb kakvog poznajemo postaje povijest i gradonačelnik će imati sve zakonske pretpostavke za gradnju "zagrebačkog Manhattana".

"Novi Novi Zagreb" kodno je ime za izmjene GUP-a prema kojima bi na mjestu Hipodroma i Velesajma mogao niknuti Zagrebački Manhattan.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Maksimiru Besplatni grah i štrukle FOTO Tisuće ljudi u Maksimiru: Pogledajte kako Zagrepčani slave Međunarodni praznik rada Domagoj Mikić, novinar Nove TV rekordna zapljena Kako je pala uigrana ekipa? "Ovo postrojenje teško da možete nabaviti na internetu ili obližnjoj trgovini"

O projektu ''Grad u Gradu'' malo je službenih informacija. Poznato je tek da bi se na prostoru Hipodroma i Velesajma trebao nalaziti stambeno-poslovni kompleks, moguće tematski park te sasvim sigurno vidikovac. Sve za pola milijarde eura.

Više o projektu vidljivo je iz skice u natječaju za gradnju vidikovca tvrtke Ex Development, tvrtke kćeri Eagel Hills s čijim je šefom gradonačelnik Zagreba Milan Bandić bio na sastanku u Dubaiju. Prema skici bi vidikovac trebao biti na mjestu sadašnjeg Hipodroma. Na cijelom području zamišljena su još tri trga, zeleni koridori, dvije avenije pa čak i tramvajska linija.

Građani su podijeljenih mišljenja. ''Ja sam u pravilu protiv, jer imamo dovoljno zgrada, a ako baš imamo želju i volju da bi nešto sagradili možemo naći i nešto drugo'', kaže Ivica iz Zagreba.

''Ja nekako imam dosta povjerenja u Bandića, jer je dosta toga napravio. Ovaj grad sad diše punim plućima'', kaže Toma iz Zagreba. No pita li se arhitekte - oni su odlučno protiv.

''Jednom upropašten loše isplaniran i loše izgrađen grad djeluje na ogroman broj građana i bitno utječe na njihovu kvalitetu svakodnevnog života'', kazao je Tonči Čerina, dopredsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.

''Grad se planira od cjeline prema detalju. Ovdje postoji problem što mi ne znamo što je to cjelina, što ovaj prostor znači za cjelinu'', kaže Krunoslav Šmith, dekan Arhitektonskog fakulteta.

''Mi zapravo zazivamo odgađanje donošenja ovih izmjena i dopuna plana jer smatramo da je potrebna nova javna rasprava'', rekao je Tihomil Matković iz Društva arhitekata Zagreba.

Tvrde da se ne krše samo pravila struke nego i Zakoni jer se ne poštuju hijerarhije podzakonskih akata.

''Ako Prostorni plan grada Zagreba kaže da je na prostoru Hipodroma jahački centar Hipodrom i ako Prostorni plan grada Zagreba utvrđuje da se tu radi o vrijednom krajobrazu, onda GUP ne može biti protiv toga'', rekla je Željka Jurković, predsjednica Komore arhitekata.

Protiv izmjena je i oporba. ''One ne služe interesima građana Grada Zagreba nego čisto uskim privatnim interesima za koje u ovom trenutku ni ne znamo koji su'', rekao je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

''Da imamo pravnu državu, da institucije rade svoj posao, trebale bi poništiti ovakav GUP. Znamo da tim institucijama upravlja HDZ. Hoće li sad HDZ popustiti tom pritisku gradonačelnika kako bi spasio Vladu u Saboru vidjet ćemo u srijedu'', rekao je Tomislav Tomašević ''Zagreb je naš''.

Most poziva na prosvjed

Protiv su i stranke koje nemaju zastupnike u Skupštini, Most poziva na prosvjed uoči sjednice Skupštine, Suverenisti Ruže Tomašić traže odgodu za jesen, Živi Zid prijeti prijavama.

''Živi zid u slučaju, da ovakva stvar i prođe na gradskoj skupštini, misli podnijeti prijavu Visokom upravnom sudu u roku od 30 dana gdje ćemo tražiti odluku zakonitosti'', kaže Damjan Vucelić, saborski zastupnik Živog zida.

Hoće li dosadašnji izgled Novog Zagreba otići u povijest odlučit će HDZ. Na prijedlog su uputili sedam amandmana. Kako će glasovati - ne otkrivaju.

Novim GUP-om ne ruši se samo Hipodrom. U prijedlogu se nalazi i niz stavki koje bi u budućnosti mogle promijeniti izgled Grada.

''Listajući čak 174 stranice prijedloga o dopunama i izmjenama GUP.a, naišao sam na niz zanimljivih činjenica. Osim građenja na Hipodromu, omogućeno je i građenje na dijelu parka dr. Franje Tuđmana, riječ je o podzemnoj garaži. Još jedna mogla bi niknuti ispod srednjoškolskog igrališta iza Mimare.

Omoguće je i gradnja nove bolnice u Blatu, ali i Termi Blato uz pripadajući turistički sadržaj. Moguće je i proširenje tamošnjeg golf igrališta. Gradit će se i autokamp na Jarunu za 1000 posjetitelja, kao i tematski park na livadi iza Sopota. Upišete li u tražilicu riječ ''iznimno'', naići ćete na čak 300 rezultata. Naime, za toliko stavki, vrijedit će drugačija pravila za gradnju.

Najzanimljiviji među njima je vezano uz gradnju Nacionalnog stadiona. Za njega, iznimno neće biti potrebno raspisivati javni natječaj. Drugim riječima, Grad će sam odlučiti kome će dodijeliti posao vrijedan gotovo pola milijarde kuna. No, to nije sve.

U dijelu kvartova ispod podsljemenske zone moći će se graditi novi katovi na postojećim objektima. Klub zastupnika Milana Bandića 365 uputio je čak deset amandmana. Među njima je najzanimljiviji vezan je uz donjogradske četvrti. Upućeni kažu da se iza tog amandmana skriva mogućnost gradnje jednog ili više nebodera u samom središtu grada'', javio je reporter Dino Goleš u Dnevniku Nove TV. 


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene