Dok je dio struke šokiran dijelovima plana za zagrebački Hipodrom i Velesajam koji cure u javnost, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića njihovo mišljenje nimalo ne dira. Iz Grada samo poručuju - javna rasprava o GUP-u će biti, ali tek nakon što se on izglasa.

Galerija


Stručnjaci su šokirani planovima za prostor na kojem se nalaze zagrebački Hipodrom i Velesajam.

''Rijetko koji grad ima sreću da je bio globalno važan, a Zagreb jest 1960-tih zahvaljujući Velesajmu. To je bio globalni hot spot. Ne štitimo samo arhitekturu, nego povijesni trenutak'', kaže Maroje Mrduljaš s Arhitektonskog fakulteta.

Paviljon Đuro Đaković prava je slika kako se odnosi prema spomenicima kulture. Pa nije ni čudno da se neki od njih žele rušiti. A hoće li doista biti tako, ali i kako će uopće izgledati misteriozan projekt zagrebačkog Manhattana, od gradonačelnika već danima pokušavamo dobiti odgovor.

Pitali smo i Grad i pročelnike, ali odgovora nema. A o novom GUP-u govori se od 2017. godine.

''Prije dvije godine je krenuo postupak gdje je javnost imala priliku davati prijedloge, postavljati pitanja'', rekao je Renato Petek, gradski zastupnik iz stranke Naprijed Hrvatska.

No, nakon Bandićeva posjeta Dubaiju u ožujku, gradski uredi dostavljaju izmjene u GUP-u, pa bi se po novome, suprotno prvom planu, na tom prostoru mogli graditi stanovi.

zagrebački Hipodrom (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Propadaju Bandićevi planovi za "zagrebački Manhattan? "Bez naše suglasnosti i zamjenske lokacije nema prenamjene Hipodroma"

Prosvjed Ne dirajte mi Hipodrom (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed protiv zatvaranja Hipodroma: "Zagreb više ne smije biti Milan Bandić"

''Ne može se svaka parcela pokriti kućom i iz toga izvući kapital'', rekao je Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti.

Jer postoji nešto što se zove javna namjena. Prostor namijenjen građanima bez kojeg bi sada mogli ostati.

''Milijun i sto tisuća kvadratnih metara dajemo nepoznatom investitoru da radi što god hoće. To nije prostor gradonačelnika, to je prostor grada Zagreba'', dodaje Maković.

Ni javnost ni struka u novosti GUP-a nisu uključene. Bandić planira njegovo izglasavanje za 10. srpnja, a što će biti nakon toga, tko zna? Nada se da će mu njegov koalicijski partner HDZ držati stranu, iako je danas državnoj tajnici za sport koja se protivi ovom rješenju Hipodroma poručio: ''Neka gospođa Kostelić brine o svojim poslovima. Neću ja nju pitati što ću raditi u gradu''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Karlovačka policija u kombiju na autocesti pronašla više od 100 kilograma marihuane