U Galeriji Badrov otvorena je izložba fotografija iz Hrvatskog državnog arhiva pod nazivom "Prvi hrvatski predsjednik".


Organizator izložbe i izdavač istoimene monografije je udruga
Hrvatska uzdanica, a izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Hrvatska nije kakvom ju je zamišljao moj otac' Slika nije dostupna Krešić: Domovinski rat sustavno se gazi!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je cilj izložbe sagledavanje uloge Franje Tuđmana u nastanku hrvatske države. 

Dodao je da je prvi hrvatski predsjednik bio osebujna ličnost bez obzira koliko se javnost u tome slagala, te da je bio na čelu države kada je ona međunarodno priznata i obranjena zahvaljujući i njemu i hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je da se na izložbi može sagledati djelovanje Franje Tuđmana koji je bio na čelu hrvatske države od 1990. pa do smrti u prosincu 1999.

Tuđman se našao na čelu prvog hrvatskog državotvornog pokreta koji svjedoči o stvaranju hrvatske slobode i neovisnosti, o ključnim temeljima na kojima počiva Hrvatska, a to je bila svehrvatska povijesna pomirba sinova partizana, ustaša i domobrana te povezanost domovinske i iseljene Hrvatske, rekao je Šeks.

Na izložbi su istaknuti i važni datumi stvaranja hrvatske države,
zatim prikazuje i hrvatski Domovinski rat i na pravi način bilježi
trenutke vezane uz najvažnije događaje moderne hrvatske povijesti, kazao je Šeks. 

Svakako je važan datum i međunarodno priznanje Hrvatske, ali iz izložbe se nazire i Tuđmanov projekt ulaska Hrvatske u zajednicu europskih država i NATO savez, dodao je.

Šeks je ustvrdio da je Franjo Tuđman najznačajniji hrvatski državnik u prošlom stoljeću, a najznačajniji pečat koji je ostavio iza sebe su sloboda, demokracija i međunarodno priznanje Hrvatske.

Izložba će biti otvorena do 15. prosinca.

Otvorenju su nazočili brojni kulturni, javni djelatnici, članovi
HDZ-a, saborski zastupnici, članovi Tuđmanove obitelji i dr.