Jedan od ciljeva izložbe je smanjenje predrasuda prema osobama s teškoćama i otvaranje očiju javnosti kako smo svi različiti, odnosno jednaki.


U utorak 21. listopada u 19 sati u prostorijama zagrebačkog KSETA- otvaraju se vrata izložbe 'Drugim pogledom'.

Vezani članci Izložba Mirjane Vodopije \'Lutajući krajolik\' (foto: MSU) Izložba Mirjane Vodopije 'Lutajući krajolik' Izložba u Mlinovima (Foto: Priredba) Trokut u Mlinovima: Jedinstvena pop-up izložba kultnog umjetnika u naselju Bel Village

Projekt 'Drugim pogledom' nastao je u suradnji voditeljice projekta Josipe Blažević, studentice ERF-a i Fotosekcije KSET-a pod mentorstvom dr.sc. Damira Miholića.

Riječ je o projektu koji povezuje osobe s motoričkim teškoćama, osobe bez teškoća, fotografiju i predrasude u jedno. Zajedničkom suradnjom učenika iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava te učenika iz ostalih škola nastale su fotografije koje su možda na prvi pogled uobičajene, no na drugi već ne.

Izložba će u prostorijama KSETA-a na adresi Unska cesta 3 biti otvorena do 5. studenog.

U nastavku teksta pročitajte više o projektu:

'Drugim pogledom je pilot projekt koji ima nekoliko povezanih ciljeva. Na prvoj razini cilj je povezati srednjoškolce s motoričkim teškoćama s njihovim vršnjacima bez teškoća kako bi zajedno ostvarili drugi cilj, a to je smanjenje predrasuda prema osobama s teškoćama i otvaranje očiju javnosti kako smo svi različiti, odnosno jednaki. Fotografija je pritom korištena kao osnovni medij projekta.

U skladu s ciljevima projekta provedena je Fotoradionica, vođena od strane Fotosekcije KSET-a. Nakon upoznavanja s osnovama fotografije, pred učenike je stavljen zadatak fotografiranja svega za što oni misle da je 'različito'. Svaki sudionik projekta imao je drugačije viđenje i drugačiji opis onog što je za njih različito. U skladu s tim nastale su mnogobrojne fotografije u svim dijelovima grada. One su možda na prvi pogled uobičajene, no na drugi već ne.

Tijekom izvedbe zadatka na raspolaganje im je stavljena pomoć što se tiče samih tehničkih pojedinosti i dodatne opreme potrebne za fotografiranje, ali uz potpunu slobodu fotografiranja svega što žele. Svaki sudionik projekta imao je drugačije viđenje i drugačiji opis toga što je 'različito'. U skladu s tim nastale su mnogobrojne fotografije 'uhvaćene' u svim dijelovima grada. Fotografije su možda na prvi pogled uobičajene, no na drugi već ne.

Za samu konačnicu projekta učenici su od svih nastalih fotografija odabrali po dvije koje su predstavljene na izložbi, s ciljem da se potakne šira javnost kako smo svi zapravo različiti, tj. jednaki i kako svi imamo nešto što nas odvaja od ostatka populacije, ali isto tako nas i veže.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook