Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA TROŠKOVA

Evo koliko Hrvatsku stoji jedan dan izbjegličke krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglička kriza, koja je u Hrvatskoj počela prije nešto više od mjesec dana, sa sobom nosi i određeni trošak koji se plaća iz državnog proračuna.

Procjenjuje se da jedan dan izbjegličke krize Hrvatsku stoji 2 milijuna kuna. Teško je odrediti točno u lipu jer ti računi na naplatu dolaze svakog trenutka pa se i sam trošak cijelo vrijeme mijenja i raste. On se financira iz proračunske pričuve, do sada je vlada donijela dvije odluke o sredstvima, zajedno iznose 7,7 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema - Migrantska kriza UŽARENA TELEFONSKA LINIJA Predsjednica razgovarala sa slovenskim kolegom Slika nije dostupna Mađarski premijer o izbjegličkoj krizi 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija'

SRBI TVRDE Naši su prihvatni centri prazni jer izbjeglice žure

Kako doznajemo, vlada ću uskoro donijeti još jednu odluku, odnosno bit će odobreno otprilike još ovoliko sredstava. No, osim proračunske pričuve, novac bi trebao doći i iz Europskog proračuna, čeka se na uplatu otprilike 36 milijuna kuna, odnosno 5 milijuna eura. Treba reći da se ovim novcem plaća prijevoz, smještaj, trošak rada policajaca i slično.

Iz robnih je zaliha otišlo hrane i drugih potrepština, poput deka, goriva, setova prve pomoći i slično. U vrijednosti od 11,5 milijuna kuna. Što se same hrane tiče, najviše je isporučeno, po količinama, pšenice i to 769 000 kilograma, ribljih konzervi i pašteti 84 000 kilograma, dvopek, tost i to 39 000 kilograma. Trošak samo ovih nekoliko namirnica je gotovo 6 milijuna kuna. Ako dakle znamo da se dan krize procjenjuje na 2 milijuna kuna, znači da nas je ona do sada stajala otprilike 60-ak milijuna kuna.

Trošak raste iz sata u sat, kao i da MUP ili Državna uprava za zaštitu i spašavanje troše i svoja sredstva koja će im onda biti vraćena iz proračuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene