Drugi mirovinski stup (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Drugi mirovinski stup (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Kućni proračuni, posebice umirovljenika, nisu niti bogati niti puni. Kakvi će biti budžeti onih koji će umirovljenicima tek postati, ovisit će i o drugom mirovinskom stupu.


Iako pad kamata u Europi ruši mirovinske fondove, naši poručuju kako mjesta za brigu, što se njih tiče, nema. Prinosi su im, tvrde, stabilni.

"U prošloj godini, mirovinski fondovi ostvarili su prinos od 6,19 posto, a od osnivanja, od 2002. zaradili su svojim članovima više od 25 milijardi kuna", ističe Dijana Markoja, predsjednica Udruge obveznih mirovinskih fondova.

Niže kamate dovele bi i do nižih prinosa. "Mi vjerujemo da u Hrvatskoj postoje projekti u koje mirovinski fondovi mogu ulagati i ostvarivati prinose za svoje članove", dodaje Markoja.

Država mora biti ta, kažu u Stranci umirovljenika, koja će ponuditi projekte. "S dugoročnom otplatom i dugoročnom dobiti, gdje bi oni mogli biti investitor, oni su se pokrenuli, investiraju u gospodarstvo, ali mogu puno više", ističe Silvano Hrelja, šef HSU-a.

Svjestan je toga i ministar financija, pa bi se mirovinci mogli naći i u programu nove Vlade. "Da se ojačaju određeni mehanizmi, koji će stimulirati mirovinske fondove, i na investiranje, i na participiranje u gospodarstvu, tako i na ostvarivanje viših prinosa", kaže tehnički ministar financija Zdravko Marić.

Ali moraju odmjeriti i rizičnost. No, građani, čini se, nisu skloni riziku i promjenama. Naime 61 posto građana neće mijenjati svoj fond u 2. mirovinskom stupu, pokazalo je to istraživanje stavova građana o mirovinskom sustavu. Istovremeno, dvije trećine građana na umirovljeničke dane gleda s pesimizmom.

Barem za drugi stup, uvjeravaju svi, mjesta za brigu nema.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr