Uzimanje lijekova, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 6
Uzimanje lijekova, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 6 Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Neki od tih lijekova u sebi možda sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) što je tvar koja bi mogla uzrokovati rak. U Hrvatskoj su s polica povučena dva lijeka, ali tri su još dostupna jer zasad nisu sumnjiva.


Američka agencija za hranu (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) zatražile su povlačenje s tržišta lijekova protiv žgaravice koji sadrže djelatnu tvar ranitidin, piše Jutarnji.

Vezani članci Kruh, ilustracija - 2 Povlači se iz trgovina: Ovaj proizvod predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje Ilustracija Povlači se lijek za dijabetes iz Hrvatske zbog čestih nuspojava

Ispitivanja su pokazala da bi neki od tih lijekova mogli sadržavati onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) što je tvar koja bi mogla uzrokovati rak. Iz tog razloga u Hrvatskoj se povlače lijekovi Ranital i Ranix.

"U Hrvatskoj su povučene filmom obložene tablete Ranital od 150 mg, Ranital od 300 mg i Ranital S od 150 mg te filmom obložene tablete Ranix od 150 mg i Ranix od 300 mg. No, dostupni su drugi odobreni lijekovi s djelatnom tvari ranitidin drugog proizvođača, koja trenutačno nije zahvaćena sumnjom na navedenu neispravnost u kakvoći te se stoga ti lijekovi ne povlače s tržišta.

Riječ je o Gastrobelu od 150 mg, te o Peptoranu od 150 mg, Peptoranu od 75 mg i Peptoranu Max od 150 mg, sve filmom obloženim tabletama, te Rantin 150 mg filmom obložene tablete", rekla je za spomenuti medij Maja Bašić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Istraživanja na lijekovina na bazi ranitidina još se istražuju pa bi iz prodaje mogli biti povučeni i ostali lijekovi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju