Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio halmed

Iz ljekarni povlače lijekove za žgaravicu, postoji mogućnost da izazivaju rak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki od tih lijekova u sebi možda sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) što je tvar koja bi mogla uzrokovati rak. U Hrvatskoj su s polica povučena dva lijeka, ali tri su još dostupna jer zasad nisu sumnjiva.

Američka agencija za hranu (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) zatražile su povlačenje s tržišta lijekova protiv žgaravice koji sadrže djelatnu tvar ranitidin, piše Jutarnji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Ispitivanja su pokazala da bi neki od tih lijekova mogli sadržavati onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) što je tvar koja bi mogla uzrokovati rak. Iz tog razloga u Hrvatskoj se povlače lijekovi Ranital i Ranix.

"U Hrvatskoj su povučene filmom obložene tablete Ranital od 150 mg, Ranital od 300 mg i Ranital S od 150 mg te filmom obložene tablete Ranix od 150 mg i Ranix od 300 mg. No, dostupni su drugi odobreni lijekovi s djelatnom tvari ranitidin drugog proizvođača, koja trenutačno nije zahvaćena sumnjom na navedenu neispravnost u kakvoći te se stoga ti lijekovi ne povlače s tržišta.

Riječ je o Gastrobelu od 150 mg, te o Peptoranu od 150 mg, Peptoranu od 75 mg i Peptoranu Max od 150 mg, sve filmom obloženim tabletama, te Rantin 150 mg filmom obložene tablete", rekla je za spomenuti medij Maja Bašić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Istraživanja na lijekovina na bazi ranitidina još se istražuju pa bi iz prodaje mogli biti povučeni i ostali lijekovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene