Uzimanje lijekova, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 6
Uzimanje lijekova, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 6 Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Neki od tih lijekova u sebi možda sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) što je tvar koja bi mogla uzrokovati rak. U Hrvatskoj su s polica povučena dva lijeka, ali tri su još dostupna jer zasad nisu sumnjiva.


Američka agencija za hranu (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) zatražile su povlačenje s tržišta lijekova protiv žgaravice koji sadrže djelatnu tvar ranitidin, piše Jutarnji.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Slika nije dostupna Uzrokovali nestašicu lijekova protiv raka i tražili i 4000 posto veću cijenu za iste!

Ispitivanja su pokazala da bi neki od tih lijekova mogli sadržavati onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) što je tvar koja bi mogla uzrokovati rak. Iz tog razloga u Hrvatskoj se povlače lijekovi Ranital i Ranix.

"U Hrvatskoj su povučene filmom obložene tablete Ranital od 150 mg, Ranital od 300 mg i Ranital S od 150 mg te filmom obložene tablete Ranix od 150 mg i Ranix od 300 mg. No, dostupni su drugi odobreni lijekovi s djelatnom tvari ranitidin drugog proizvođača, koja trenutačno nije zahvaćena sumnjom na navedenu neispravnost u kakvoći te se stoga ti lijekovi ne povlače s tržišta.

Riječ je o Gastrobelu od 150 mg, te o Peptoranu od 150 mg, Peptoranu od 75 mg i Peptoranu Max od 150 mg, sve filmom obloženim tabletama, te Rantin 150 mg filmom obložene tablete", rekla je za spomenuti medij Maja Bašić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Istraživanja na lijekovina na bazi ranitidina još se istražuju pa bi iz prodaje mogli biti povučeni i ostali lijekovi.