Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pjesma za mir

Riječki nadbiskup na božićnoj misi govorio o važnosti pjesme, spominjao i Woodstock: "Nemojmo se olako odricati svoje tradicije, ali..."

Riječki nadbiskup Mate Uzinić drži propovijed na božićnoj polnoćki
Riječki nadbiskup Mate Uzinić drži propovijed na božićnoj polnoćki Damir Skomrlj/Cropix
Aktualno Galerija Riječki nadbiskup Mate Uzinić drži propovijed na božićnoj polnoćki Riječki nadbiskup Mate Uzinić drži propovijed na božićnoj polnoćki Foto: Damir Skomrlj/Cropix Misu polnoćku u katedrali sv. Vida predvodi nadbiskup Mate Uzinić Misu polnoćku u katedrali sv. Vida predvodi nadbiskup Mate Uzinić Foto: Damir Skomrlj/Cropix Misa polnoćka u katedrali sv. Vida u RIjeci Misa polnoćka u katedrali sv. Vida u RIjeci Foto: Damir Skomrlj/Cropix +0 Misa polnoćka u katedrali sv. Vida u Rijeci Galerija 1/4 >>
Bog je u Isusu Kristu naš dirigent i nadahnuće, neka pjeva s nama i u nama, poručio je u ponedjeljak u propovijedi na svečanoj božićnoj misi u katedrali sv. Vida riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić rekao je tijekom božićne mise u katedrali sv. Vida da je Božić drag svima, jer dira osjećaje, kao što to čini i glazba i nastavio da je i liturgija prožeta glazbom i pjesmom te može u tugu unijeti utjehu i radost.

Rekao je da naše suvremeno doba, još od Woodstocka 1969., pamti toliko okupljanja za mir s pjesmom i uz pjesmu, da su se i katolici pridružili pjesmom, sanjali san o miru.

"San o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost, kako je rekao Papa mladima na svjetskom susretu mladih u Portugalu. Nažalost, oni koji bi ga trebali čuti ga ne čuju", kazao je.

Uzinić je naveo tri razloga zašto govori o pjesmi, a prvi je povezan s pjesmom anđela, kada su pastirima objavili vijest o Isusovom rođenju, pjesmi mira i posebnog odnosa s Bogom.

Drugi je razlog današnji evanđeoski ulomak, koji je također pjesma, svečani proslov Evanđelja po Ivanu, rekao je naglasivši da je to pjesma koja je prenosila iskustvo prve kršćanske zajednice s Isusom. Nemojmo se olako odricati svoje tradicije, kazao je i pozvao da se interpretiraju i tradicionalne pjesme, ali i da ne treba odustajati od novih izričaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija U vrijednosti gotovo milijun eura Oduzeli stotine automobila alkoholiziranim vozačima: Sada ih poklanjaju

Pročitajte i ovo Aleksej Navalni nakon tri tjedna Napokon otkriveno gdje je Putin sakrio Navaljnog: "Tamo su surovi uvjeti"

Govoreći o trećem razlogu, rekao je da je "važno da naš kršćanski život, život Crkve, postane pjesma, osim da smo interpretatori pjesama drugih, pa i ovih koje nudi liturgija".

"Isus nas uči pjevati novu pjesmu, note te pjesme su njegovo evanđelje, on sam, Radosna vijest. Kao što se pjevači moraju usklađivati s notama, tako se mi prema njemu moramo stalno oblikovati želimo li da naš život postane pjesma o miru, o Bogu koji ljubi ljude, koji je postao jedan od nas da nas pomiri sa sobom i međusobno", rekao je nadbiskup Uzinić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene