Obavijesti Pretražite Navigacija
NIZ KRITIKA

Mladi liječnik za Dnevnik Nove TV o reformi zdravstva: "Ja sam jedan od liječnika koji planiraju napustiti zemlju. Podnio sam već sve korake"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika Foto: DNEVNIK.hr Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika i Martina Bolšec Oblak Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika i Martina Bolšec Oblak Foto: DNEVNIK.hr Fran Stjepan Naranđa - 2 Fran Stjepan Naranđa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Fran Stjepan Naranđa - 4 Galerija
Odluka o tome da bi friško diplomirani liječnici trebali godinu dana raditi u ordinacijama obiteljske medicine trenutno izaziva najviše komentara u javnoj raspravi zdravstvene reforme. Tu je temu, kao i reformu zdravstva, komentirao Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika.

Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative mladih liječnika u Dnevniku Nove TV s Martinom Bolšec Oblak razgovarao o reformi zdravstva. Na početku se osvrnuo na plan da liječnici nakon završetka fakulteta rade u ordinacijama obiteljske medicine. Neki su u javnoj raspravi istaknuli da se time liječnike želi pretvoriti u jeftinu radnu snagu što, istaknuo je Naranđa, nije rijedak stav.

"Takvo je mišljenje unificirano ne samo među mladim liječnicima, nego i među studentima iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka s kojima smo bili u kontaktu zadnjih tjedana. Oni su apsolutno nezadovoljni takvom pripremom za daljnji rad. Anketa koja je provedana na sva četiri sveučilišta je pokazala da 85 njih nisu spremni raditi s pacijentima bez nadzora", rekao je.

Pročitajte i ovo Vanja Slijepčević Saftić Nemezida sedam Stručnjakinja o opasnostima koje djecu vrebaju na društvenim mrežama: "Šuljaju se i polako ulaze u njihov život"

Bolšec Oblak ga je zatim pitala boje li se da nemaju dovoljno znanja za samostalan rad i dodala da to, ako je istina, nije dobra vijest za pacijente.

"Apsolutno ne zvuči dobro za pacijente, ali takva je trenutna odluka Ministarstva zdravstva. U prijedlogu reforme postoji, kako oni to kažu, 'Nacionalni plan osnaživanja mladih liječnika'. On zapravo nema nikakav elaborirani plan ni program kako će se ti liječnici educirati i kakav će taj nazdor biti", rekao je.

"Zapravo smo opet na nuli, a mislim da bismo se trebali fokusirati na primarnu edukaciju na fakultetu. Ne možemo to krpati promjenama nakon fakulteta", dodao je.

Pročitajte i ovo Pavlina Vasylenko i Anna Brykova ŽIVOT U RATU Kakvo je stanje u Ukrajini? Reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je s kolegicom u Kijevu: "Kad sam eksploziju čula sasvim blizu..."

Međutim, Bolšec Oblak je istaknula da je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da će im rad u obiteljskoj medicini poslužiti da se riješe straha.

"Naravno da će im dobro poslužiti, ali ne vidimo nikakav prijedlog takve edukacije koje će navodno biti. Možemo mi raditi koliko god hoćemo, ali nam se treba pod nadzorom pokazati što i kako treba raditi", rekao je Naranđa.

Sve više liječnika napušta Hrvatsku

Mnogi su liječnici nakon objave plana reforme najavili odlazak iz Hrvatske što, smatra Naranđa, nisu samo puste priče.

"Ja sam, između ostalog, jedan od liječnika koji planiraju napustiti zemlju. Podnio sam već apsolutno sve adekvatne korake za tako nešto", rekao je.

"Istraživanja koja je radila Hrvatska liječnička komora su pokazala da jako velik broj liječnika koji su tek ušli u Komoru već prijavili neke papire za odlazak van zemlje. To je ogroman odljev mlade generacije koji uopće nije ušla u sustav", dodao je.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Što je novčana naknada žrtvama kaznenih djela i tko ima pravo na nju? Provjerite koji su uvjeti za dobivanje novca

Pročitajte i ovo KBC Rebro IPAK ĆE ODGOVARATI? Podignuta optužnica zbog smrti dvomjesečne bebe: Ocu prijeti do 15 godina zatvora

Bolšec Oblak ga je na kraju razgovora pitala o sastancima Inicijative mladih liječnika s Vladom. Zadnji je, podsjetimo, održan 18. listopada.

"Mi smo sa sastanka izašli nezadovoljni. Mislimo da su se moglo puno više napraviti s premisom 'djela, a ne riječi'. Mislim da smo na tom sastanku čuli previše riječi i daljnje sastanke planiramo voditi samo s krovnim institucijama isključivo zato što bi one trebale biti pozvane na te sastanke", zaključio je Naranđa.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene