Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza kojoj se ne nazire kraj

Nema ih zamalo ni za lijek: Hrvatsko zdravstvo u velikom je problemu, a mogao bi postati još i veći

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 4000 medicinskih sestara i tehničara.

U hrvatskom zdravstvu još uvijek nedostaje oko 4000 medicinskih sestara i tehničara, istaknuto je u petak na obilježavanju 20. godišnjice Hrvatske komore medicinskih sestara, gdje je najavljeno i pokretanje specijalističkog usavršavanje onkoloških sestara te sestrinskih savjetovališta.

"Povećanje upisnih kvota i povećanje koeficijenata glavni su preduvjet za rješavanje problema nedostatka medicinskih sestara", poručio je na obilježavanju Mario Gazić, predsjednik Komore koja broji oko 40.000 članova.

Pročitajte i ovo Studenti ispod auta izvukli majku i sina Akcija spašavanja VIDEO Brzom reakcijom izvukli majku i sina (2) ispod automobila: ''Dječakovo lice već je bilo ljubičasto''

Kao goruće probleme hrvatskog sestrinstva izdvojio je one u organizaciji posla, teške uvjete rada, potplaćenost te sve češću izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju.

Najavio je pripremu EU projekta za edukaciju medicinskih sestara u vrijednosti od milijun eura.

"Ubrzo očekujemo i donošenje pravilnika koji će omogućiti pokretanje petnaestak specijalizacija za medicinske sestre i tehničare što će biti značajan korak u konkretnoj primjeni prakse task shiftinga u zdravstvu", istaknuo je Gazić.

Uskoro počinje specijalističko usavršavanje

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da nakon nedavnog pokretanja specijalizacija iz hitne medicine uskoro kreće i pokretanje specijalizacija onkoloških medicinskih sestara i tehničara kao i sestrinskih savjetovališta za kronične i druge bolesti.

Sestrinska savjetovališta za kronične i druge bolesti u sklopu primarne zdravstvene zaštite vodit će, po njegovim riječima, visoko obrazovane medicinske sestre i tehničari te će biti na raspolaganju svim građanima i pacijentima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita ustavnog poretka Alarm za uzbunu: Dio druge najpopularnije stranke u državi usred Europe proglašen ekstremno desničarskom

"Ministarstvo će financijski participirati u tom usavršavanju i za ostale programe", istaknuo je Beroš koji ističe da će se zalagati za povećanje koeficijenata kao i daljnje povećanje upisnih kvota.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene