Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iz Caritasa nestalo 11,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 2001. do 2004. godine s računa Caritasa Zagrebačke nadbiskupije nestalo je točno 11,484 milijuna kuna, a u istom razdoblju je najveća humanitarna institucija u zemlji utajila 4,974 milijuna kuna poreza i doprinosa.

Državno odvjetništvo potvrdilo je danas da su utvrđene nepravilnosti u poslovanju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, no nije željelo komentirati tvrdnje tiska da su inspektori Porezne uprave utvrdili kako je iz Caritasa nestalo 11,5
milijuna kuna i da je od 2001. do 2004. utajeno gotovo pet milijuna kuna poreza i doprinosa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brajša se ne osjeća krivom Slika nije dostupna Brajša osumnjičena za utaju 2,7 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je da je lani u srpnju od policije i Porezne uprave zatražilo provjeru utemeljenosti medijskih napisa o navodnom nezakonitom stjecanju imovine od strane tadašnje ravnateljice Caritasa Jelene Brajše te da su krajem lipnja ove godine zaprimili izvješće Porezne uprave.

"Budući da su provedenim nadzorom utvrđene nepravilnosti kod poreznih obveznika, nadležno je državno odvjetništvo 14. srpnja 2006. zatražilo daljnje postupanje policijskih službenika Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave Zagrebačke te je od Porezne uprave zatražilo i dodatni nadzor", stoji u priopćenju zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva u kojemu kažu da će po završetku izvida izvijestit javnost o tome ima li u radnjama odgovornih osoba obilježja kaznenih djela.

Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija objavio je danas da su u Caritasu utvrđene malverzacije "teške" više milijuna kuna i pritom se pozvao na nalaz Porezne uprave.

U Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i samoj nadbiskupiji nije se mogao pronaći sugovornik koji bi komentirao navodno nezakonito financijsko poslovanje Caritasa.

U ožujku ove godine Kaptol je objavio da je vizitacija u Caritasu, koju je osam mjeseci ranije naložio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, utvrdila propuste u kadrovskom i financijskom poslovanju, ali ne i zlostavljanja u Caritasovim domovima.

"Caritas u cjelini, a također i domovi, nije vođen sukladno svim postojećim normama, a financije i knjigovodstvo nisu vođeni po suvremenim standardima", rekao je tada vizitator Pozaić.

Na pitanje novinara znače li "financijske nepravilnosti" u poslovanju Caritasa i utaje, član Povjerenstva za vizitaciju Anđelko Jureško je odgovorio da nikakve pronevjere nisu utvrđene, ali je zbog zastarjelog vođenja računovodstva, mimo modernih standarda i bez visoko kvalificiranog osoblja, bilo teško izraditi pojedina financijska izvješća i sve novčane tijekove. Dodao je da za pitanje eventualnih utaja postoje nadležne službe.

U razdoblju u kojemu je navodno utajen porez na čelu zagrebačkog Caritasa bila je Jelena Brajša koju je kardinal Bozanić lani u kolovozu, u jeku afere oko seksualnog zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici, razriješio te dužnosti zbog, kako je tada rečeno, zdravstvenih razloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene