Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jelena Brajša, bivša ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, morat će se se suočiti i s trećom optužnicom. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv nje zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i utaje 5,7 milijuna kuna.


Prema optužnici, Brajšu se tereti da je oštetila državni proračun, Hrvatski zavod za zapošljavanje, te fondove mirovinskog i invalidskog te zdravstvenog osiguranja za 5,7 milijuna kuna. Optužena je da je zaposlenicima isplaćivala plaće u gotovini u većim neto iznosima od onih koji su navedeni u obračunu plaća, a da je zaposlenicima s kojima nije bio zaključen ugovor o radu isplaćivana plaća bez obračuna poreza, prireza i doprinosa. Brajša je tako državni proračun na ime poreza uskratila za 2,769.754,53 kune, fondove mirovinskog i invalidskog osiguranja za 1,537.648,82 kune, fondove zdravstvenog osiguranja za 1,318.043,42 kune te Zavod za zapošljavanje za 101.769,50 kuna. Ukupno je tako Brajša za Caritas pribavila 5,727.216,27 kuna.Također je optužena da nije zakonito vodila poslovne knjige i evidencije.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukinuto rješenje za istragu protiv Brajše Slika nije dostupna Brajša se ne osjeća krivom

Treći put na optuženičkoj klupi

Brajši će ovo biti treći put da će se naći na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda. Već joj se sudilo zbog prikrivanja dnevnika nekadašnjeg kuhara u Domu za nezbrinutu djecu u Brezovici Mije Penića, protiv kojeg se vodio postupak zbog seksualnog zlostavljanja retardirane zaposlenice doma. Drugi put je bila optužena da jednoj zaposlenici Humanitarne mreže Hrvatske nije plaćala doprinose. Oba puta je bila oslobođena optužbi.

Kardinal Josip Bozanić nedavno je, prevodeći misu u povodu nedjelje Caritasa, osudio medijske napade koje je Brajša doživjela, rekavši da su obilovali netočnostima te ih nazvavši medijskim linčom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju