Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Postoji li kartel trgovaca u Hrvatskoj? Šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja: "Ako su se oni unaprijed dogovorili..."

Aktualno Galerija Mirta Kapural u Dnevniku Nove TV - 4 Mirta Kapural u Dnevniku Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mirta Kapural u Dnevniku Nove TV - 1 Mirta Kapural u Dnevniku Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirta Kapural u Dnevniku Nove TV - 3 Mirta Kapural u Dnevniku Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirta Kapural u Dnevniku Nove TV - 2 Galerija 1/4 >>
Niz je proizvoda u Sloveniji jeftinije nego u Hrvatskoj, a uzrok toga mnogi vide u ponašanju ovdašnjih trgovaca.

O tome kakva je doista konkurencija među hrvatskim trgovačkim lancima s Mirtom Kapural, čelnicom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Kapural je prvo objasnila što je kartel trgovaca. "Kartel je zabranjeni sporazum između konkurenata koji se dogovaraju oko cijena. Često se događa da konkurenti odrede jednu cijenu pa onda jedni druge prate. To nije zabranjeno, no ako su se oni unaprijed dogovorili, tada je riječ o zabranjenom sporazumu", kazala je Kapural.

Na pitanje ima li kod nas takvih sporazuma, odgovara: "Ima, kao i svugdje. Agencija je tu nadležna, da utvrđuje takve zabranjene sporazume."

Pročitajte i ovo Nove crkvene tarife - 3 Nove tarife Poskupljenja nisu zaobišla ni crkvene usluge: Dnevnik Nove TV doznaje koliko će se odsad plaćati vjenčanja, pogrebi ili krštenja

"Najčešće se dolazi do informacija, pogotovo prema Europskoj komisiji, preko izjave pokajnika - osobe koja je sudjelovala u zabranjenom sporazumu, a kasnije zatraži imunitet i da jasne dokaze", objasnila je Kapural i dodala da je pokajnika u Hrvatskoj vrlo malo.

Osim toga, postoje i inicijative koje se podnose Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koju može podnijeti svaka fizička i pravna osoba, a može se podnijeti i anonimno.

"U kontekstu vašeg pitanja postoji li kartel u Hrvatskoj, mi zasad takvu prijavu nismo zaprimili. Međutim, ako ima nekih indicija koje bi nam omogućile da pokrenemo postupak i da takvo nešto utvrdimo, svakako je dobro javiti se Agenciji."

Kako je rekao reporter Biočina, deset vodećih trgovaca drži oko 85 posto tržišta. Je li to onda zapravo adekvatna konkurencija? Prema Kapural - jest. "Naši pokazatelji istraživanja pokazuju da je riječ o umjereno koncentriranom tržištu i ustvari za tih deset postoje prilična tržišna natjecanja", pojasnila je Kapural.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PREDSJEDNIŠTVO STRANKE ''Imaju do petka vremena vratiti cijene na staro'', zaprijetio Plenković, a čini se da je sad i Paladina stvarno bivši

Istražuju se i marže trgovaca. "Gledali smo 2021. godinu i usporedili sa svibnjem i lipnjem 2022. godine. Utvrdili smo da su najviše marže kod pekarskih i konditorskih proizvoda. U tri je kategorije utvrđeno smanjenje marže - kod mesa, peradi, jaja te mlijeka, mliječnih proizvoda i svježeg voća i povrća", navela je Kapural.

Ako se ispostavi da se radi o dogovorenom dizanju marži, Kapural upozorava da Agencija može ići u nenajavljenu pretragu na temelju naloga Visokog upravnog suda. "Ako je riječ o poduzetniku u vladajućem položaju, tada možemo utvrđivati jesu li te visoke marže korištene da bi se istisnulo druge konkurente s tržišta", rekla je Kapural za Dnevnik Nove TV.

Za razliku od trgovine na malo, cijene nafte su regulirane. "Započeli smo novo istraživanje tržišta kako bismo utvrdili kakvo je sada stanje na tržištu motornih goriva. Kada završimo s istraživanjem tijekom 2023. godine, objavit ćemo ga za javnost", najavila je Kapural. 

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene