Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI S PROVEDBOM

U jednom gradu četiri škole nisu uspjele organizirati besplatan obrok za učenike: "Ni kuhar ne pomaže ako nemate kuhinju"

Aktualno Galerija Martina Bolšec Oblak Martina Bolšec Oblak Foto: DNEVNIK.hr Antonio Jurčev - 2 Antonio Jurčev - 2 Foto: DNEVNIK.hr Antonio Jurčev - 1 Antonio Jurčev - 1 Foto: DNEVNIK.hr Besplatan obrok u školama - 1 Besplatan obrok u školama - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Besplatan obrok u školama - 2 Galerija 1/6 >>
Prvi je dan podjele besplatnih obroka za učenike. Razlike su očite od škole do škole. Više o toj temi donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

"Teško je reći točan broj škola koje nisu uspjele organizirati besplatan obrok, situacija ovisi od škole do škole, od grada do grada", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV i Antonija Jurčeva iz Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola pitala jesu li u većini škola organizirani obroci.

"Situacija je različita, u nekim županijama podijeljeni su topli obroci, u nekima mliječni, neke škole obroke pripremaju samostalno, neke imaju dobavljače. Većina djece dobila je besplatan obrok, većinom mliječni. Jako puno škola nije u mogućnosti pripremiti toliku količinu hrane", rekao je Jurčev.

Predstavnik ravnatelja kaže kako oni hvale ovu mjeru.

"Ima socijalnu notu. Štiti najranjiviju skupinu - djecu. Postoje djeca koja trebaju ove obroke, koja bi trebala imati tople obroke svaki dan", kazao je i dodao kako u ovom vremenu prilagodbe ne mogu sve škole pripremiti tople obroke. U nekima nedostaje osoblja, a neke uopće nemaju kuhinje.

"Ministarstvo je odobrilo određeni broj kuhara školama koje su izrazile potrebu, postoje problemi gdje ni kuhar ne pomaže ako nemate kuhinju", kaže Jurčev.

Pročitajte i ovo Besplatni obroci u školama - 4 NISU GA DOBILI SVI Osnovnoškolci od danas imaju besplatan obrok u školama: "Marenda mi se u školama sviđa jer mama ne mora doma pripremati"

Martina Bolšec Oblak je pitala može li se za 1 euro i 33 centa, ili 10 kuna pripremiti kvalitetan obrok.

"Ovisi pripremaju li mliječni ili topli obrok. Za topli možda nije dovoljno, za mliječni jest", kazao je Jurčev te otkrio kako četiri škole u Dubrovniku nisu uspjele učenicima osigurati besplatan obrok.

"U Dubrovniku četiri škole nisu mogle provesti mjeru, to su uglavnom škole koje nemaju kuhinje, blagovaonice, nemaju kuhare i nisu im se javili dobavljači. S osnivačem dogovaraju daljnje mjere. Vjerojatno će tijekom siječnja javna nabava i realizirat će se koliko je moguće", kazao je.

Jurčev kaže i kako je u karlovačkoj školi u kojoj je ravnatelj podijeljen mliječni obrok. Izrazio je nadu kako će se to u budućnosti promijeniti s proširenjem škole.

"U Zagrebu 80 do 90 posto škola nudi mliječni obrok", kazao je.

Čitav razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene