Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbori 9. lipnja

Ivana Petrović o mogućem iznenađenju na izborima i kampanji: "Nisu mi se svidjeli narativi, to su militantni izrazi"

Aktualno Galerija Ivana Petrović i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Ivana Petrović i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV - 1 Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivana Petrović i voditelji Dnevnika Nove TV - 2 Galerija 1/4 >>
Ivana Petrović osvrnula se na kampanju za izbore za Europski parlament.

Ivana Petrović, reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, komentirala je kampanju za izbore za Europski parlament.

"Kampanja je prošla relativno mirno. Nije bilo nekakvih velikih afera, osim priče o Stephanu Bartulici. On se počeo zamatati, umjesto je odmah objasnio kako stvari stoje i onda bi to vjerojatno sasvim drugačije izgledalo", rekla je.

"Kampanji bih dala ocjenu +2 jer smo tijekom nje slušali stvari kao da se radi o izborima za Hrvatski sabor. Govorilo se o vrtićima, o korupciji – koja je u domeni zemalja članica i borba protiv nje ovisi o vladavini prava u samoj članici. Ni taj Europski parlament nije lišen korupcije pa je u njega upala policija zbog petrodolara iz zaljevskih zemalja", dodala je.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić, Ivan Penava i Stjepo Bartulica Odgovorili na napade DP se oglasio o spotu Stjepe Bartulice, spominju šišmiše i vrane

Političari su uglavnom govorili, napomenula je, o populističkim temama.

"Nismo čuli što namjeravaju raditi u Europskom parlamentu, kako će se postaviti prema ilegalnim migracijama, nisu postavljali pitanje o Dublinskom protokola, pitanjima sigurnosti. Nismo slušali o proračunu Europske unije koji se ne može donijeti bez Europskog parlamenta. Donosit će se za tri godine i to će biti jako čupav i jako bitan trenutak za manje države članice", istaknula je Petrović.

"Ključne stvari koje se tiču Europskog parlamenta nismo čuli. Nismo čuli što je to rezolucija, kako postaje zakon. Nismo čuli osnovne stvari u koje ljudi još nisu upućeni. Svi su se bavili ideologijom, a moram priznati da mi se nisu svidjeli ti narativi. Izrazi 'radikalna ljevica' i 'radikalna desnica' su militantni. U Parlamentu uvijek ima osebujnih likova, ali militantnih izraza dosad nije bilo", dodala je.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Govor na međunarodnom forumu Putin najavio borbu na još jednom frontu: "Rusija ostaje jedan od svjetskih lidera"

U nedjelju, smatra Petrović, neće biti velikih iznenađenja.

"Prema anketama, Europska pučka stranka će i dalje biti najveća grupacija Europskom parlamentu, samo je pitanje u kojoj mjeri i s kime će koalirati. Po svemu sudeći, čini mi se da bi mogli koalirati s desnim strankama", ustvrdila je.

Najveće će iznenađenje, zaključila je, biti formiranje Europske komisije.

"Rekla bih da će se formirati puno prije jeseni. Naravno, ako se svi šefovi zemalja članica slože oko prijedloga predsjednika Europske komisije. Mislim da će se formirati da se ne bi previše približili izborima u Americi i da se ne uđe preduboko u mađarsko predsjedanje, koje počinje 1. 7. Mislim da to moglo biti to na izvanrednom samitu, koji će se održati u srpnju, ali još ne znamo kojeg datuma", smatra Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene