Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor na međunarodnom forumu

Putin najavio borbu na još jednom frontu: "Rusija ostaje jedan od svjetskih lidera"

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp
Vladimir Putin je održao govor na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu.

U Sankt Petersburgu se održava Međunarodni ekonomski forum, na kojem je sudjelovao i predsjednik Rusije Vladimir Putin, a na pozornici su mu se pridružili predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa i bolivijski predsjednik Luis Alberto Arce Catacora.

Putin je tijekom govora koji je održao na početku rasprave rekao da postoji utrka među svjetskim silama za uspostavu suvereniteta te istaknuo potrebu zemalja da uspostave partnerstva, ali i da se okrenu unutarnjim izazovima koje donosi trenutačna globalna ekonomska situacija.

"Unatoč svim preprekama i nelegitimnim sankcijama, Rusija ostaje jedan od svjetskih ekonomskih lidera", napomenuo je te pohvalio "prijateljske zemlje" koje nisu uvele sankcije protiv Moskve, izvijestio je Sky News.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Završio u zatvoru Ugledao suprugu s muškarcem pa u nekoliko minuta počinio 7 kaznenih djela

Rusija, ustvrdio je, treba povećati korištenje nezapadnih valuta, smanjiti uvoz i povećati vlastito financijsko tržište. Napomenuo je da trgovina s Azijom raste, dodajući da se gotovo dvije petine ruske vanjske trgovine sada obavlja u rubljima.

"Udio trgovine u američkim dolarima, eurima i drugim zapadnim valutama se smanjio. Rusija će nastojati povećati udio transakcija provedenih u valutama zemalja BRICS-a – koje uključuju Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku", rekao je ruski predsjednik.

"Prošle godine se udio plaćanja za ruski izvoz u takozvanim 'toksičnim' valutama neprijateljskih država prepolovio, dok udio rublja u izvoznim i uvoznim transakcijama raste. Danas se približava 40 posto", zaključio je Putin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene