Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je nadležan?

Ministar Malenica za Dnevnik Nove TV o pretresu u Ministarstvu kulture: "To je stav Vlade"

Aktualno Galerija Ivan Malenica za Novu TV - 2 Ivan Malenica za Novu TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica za Novu TV - 3 Ivan Malenica za Novu TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica za Novu TV - 4 Ivan Malenica za Novu TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica za Novu TV - 5 Ivan Malenica za Novu TV - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Malenica za Novu TV - 1 Galerija 1/5 >>
Istraga u slučaju snimanja Zagreba nakon potresa, za što je plaćen Geodetski fakultet, u rukama je DORH-a i USKOK-a. Slučaj nadgleda i europski tužitelj. Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV slučaj je komentirao ministar pravosuđa Ivan Malenica, a dotaknuo se i dogovora sa sucima.

Istraga, nalog, pretres u Ministarstvu kulture zbog Geodetskog fakulteta. Slučajem se mjesecima bave USKOK, DORH i ured europskog tužitelja. Ali, za procesuiranje su nadležna hrvatska tijela, smatra ministar pravosuđa.

"Mi smatramo ovdje da se radi o sredstvima koja su isplaćena iz državnog proračuna Republike Hrvatske, da je sukladno tome nadležnost u procesuiranju eventualnih kaznenih djela u okviru tužiteljstva državnog odvjetništva, tako da je to stav Vlade", rekao je.

Ali, protiv otvaranja ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj, kaže, nisu imali ništa, naprotiv.

Pročitajte i ovo Marija Miholjek, voditeljica Nove TV USUSRET IZBORIMA Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Evo koga biste izabrali za premijera, neki kandidati imaju razloga za političku glavobolju

Iz Ureda europskog tužitelja stiže informacija kako Stalno vijeće od tri člana iz drugih zemalja nadgleda svaku odluku u istragama EPPO-a. O konkretnom slučaju, ministar kaže, činjenica je da je sve plaćeno državnim a ne europskim novcem.

"Proizlazi iz dokumenata ministarstva financija i ono ni kom slučaju ne predstavlja pritisak ni uplitanje u rad europskih tužitelja ovdje u Hrvatskoj. U slučaju da postoji sukob nadležnosti ovdje u Hrvatskoj, o njemu odlučuje glavni državni odvjetnik", poručio je Malenica.

S državnim odvjetnicima i sucima zbog još jedne goruće teme sastao se u petak. Nakon bijelog štrajka, sada su se dogovorili osnovice plaće će im rasti u prosjeku za 11 i pol posto neto.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni (Foto: AFP) putinov najžešći kritičar Tijelo Alekseja Navaljnog predano majci, postavili joj uvjet

"Dogovorili smo da ćemo pokrenuti proceduru izmjene Zakona o plaćama da dodatno unaprijedimo njihov materijalni status kroz izmjenu, povećanje osnovice plaće i korekcije koeficijenata", otkrio je za kraj.

Što će u prosjeku za suce značiti povećanje plaće od 300 eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene