Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ivan Čermak ostao bez odvjetnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Ivan Čermak definitivno ostaje bez odvjetnika i mora pronaći nove. Suci žalbenog vijeća odlučili su kako su odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović u sukobu interesa zato što zastupaju i generala Rahima Ademija.

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u petak je većinom glasova potvrdilo odluku o isključivanju odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković iz obrane generala
Ivana Čermaka zbog sukoba interesa, čime je hrvatski general ostao bez obrane pred Haškim sudom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kosor o inicijativama Vlade 'Još se nisam sastala s odvjetnicima Gotovine i Markača' Slika nije dostupna Čermak na privremenoj slobodi

Žalbeno je vijeće tom odlukom podržalo zaključak prvostupanjskog vijeća da sukob interesa proizlazi iz sukoba obveze lojalnosti koju dvoje odvjetnika ima prema klijentima Čermaku i Rahimu Ademiju koje zastupaju, prvog pred Haškim sudom u jednom predmetu, drugog pred
hrvatskim sudom u sasvim drugom predmetu.

Pitanje potencijalnog sukoba interesa dvoje Čermakovih odvjetnika pokrenula je obrana generala Ante Gotovine prošle godine otvarajući mogućnost da pozove generala Rahima Ademija, drugog klijenta tima Prodanović-Sloković, za svjedoka na suđenju.

Prvostupanjsko vijeće većinom glasova 5. travnja ove godine
isključilo je dvoje odvjetnika jer su smatrali da problem više nije samo u Ademijevu mogućem svjedočenju, nego i u tome da bi ostankom dvoje odvjetnika Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija,
zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Haško je tužiteljstvo u međuvremenu u prijedlogu izmjena optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" navelo generala Ademija kao jednog od sudionika zajedničkog zločinačkog pothvata čiji je cilj, po tužiteljstvu, bio u vrijeme operacije Oluje etnički očistiti oslobođene dijelove Hrvatske od srpskog stanovništva.

Žalbeno je vijeće zaključilo da je taj novi element dodatno otežao situaciju dvoje odvjetnika jer se na Ademija sada može gledati ne samo kao na potencijalnog svjedoka nego i kao na potencijalnog suoptuženika u predmetu Gotovina, Čermak i Markač.

Petočlano žalbeno vijeće odluku je donijelo većinom glasova uz izdvojeno mišljenje suca Mohameda Shahabuddeena koji smatra da ne postoji sukob interesa zbog toga što su predmeti u kojima dvoje odvjetnika zastupaju Čermaka i Ademija "prostorno i vremenski udaljeni". 

Time se ovaj sudac priklonio argumentima koje je dvoje
odvjetnika iznijelo u žalbi.

Haški je sud već ranije isključio zbog sukoba interesa i odvjetnika Miroslava Šeparovića iz obrane generala Mladena Markača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene