Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija i Hrvatska se vole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomirenje između Hrvatske i Italije, najčešći je naslov u talijanskim listovima. Tako se zaključuje polemika nastala nakon reakcije hrvatskog preddsjednika Stjepana Mesića na govor talijanskog predsjednika G. Napolitana u povodu Dana sjećanja na fojbe 10. veljače.

Listovi ističu kako je "zaključena polemika oko fojbi" (Repubblica) i kako će Italija podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Sva glasila ističu kako se priprema sastanak Napolitana i Mesića do kojeg bi moglo doći već poslije Uskrsa (Repubblica).

Pročitajte i ovo PR Tisak plus Nove Tisak plus prodavaonice - Rab i Čakovec Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 Još nije useljena Ministarstvo na sudu zbog maskirnog nebodera na vojnom učilištu: ''Investitor potražuje jedan dio radova koji nisu bili realizirani''

Poslije jednotjednih polemika našla se diplomatska formula koja je mogla zadovoljiti oba predsjednika. Neki listovi (Giornale) i u naslovima kažu kako je došlo do primirja jer je Mesić učinio "korak natrag", odnosno "povukao se", ali taj izraz "povlačenje" ne odnosi se na odustajanje od nekih činjenica, već od daljnjih polemika.

Osim što su i same diplomacije odmah počele raditi na prevladavanju spora, pa se i u zajedničkoj izjavi spominje sastanak talijanskog ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme s hrvatskim veleposlanikom u Rimu Tomislavom Vidoševićem 13. veljače, na brzi dolazak do pomirenja
utjecali su i drugi faktori. Polemika je stiga i do Bruxellesa i
predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je osobno počeo zanimati se za cijeli slučaj.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek je Napolitanu napisao privatno pismo u kojem je tražio objašnjenja za određene izraze. Zatim, daljnja polemika mogla je i u Italiji i u Hrvatskoj razbuktati stare desničarske nostalgičare i još više zakomplicirati situaciju. Sukob dvojice predsjednika s ljevice davao je materijala desnici za polemike, a ljevicu je stavljao u neugodnu sitaciju ne samo u dvjema državama, već i šire u Europi, piše tisak.

Na koncu su i privrednici obje zemlje htjeli brzo prevladavanje
situacije, jer su se plašili mogućih posljedica političkih polemika na njihova poslovanja. Italija je prvi trgovinski partner Hrvatske, a kolika je robra razmjena između Hrvatske i Italije, koja iznosi 5,5 milijardi dolara, najbolje govori podatak da je to veća razmjena negoli između Italije i azijskog diva Indije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene