Tek je svaka treća svinja iz domaće proizvodnje. Manjak se nadomješta uvozom.


Dok se cijena lagano stabilizira, svinjogojci iz tri slavonske županije odlučili su se udružiti u proizvođačku organizaciju i zajedno izaći na tržište.

Vezani članci Slika nije dostupna Da Hrvatska uvozi banane - razumljivo je, no da uvozimo svinjetinu… Slika nije dostupna Slavonci ulaze u sezonu kolinja s nikad manje svinja

Na imanju Bedekovićevih, nedaleko od Zagreba smjestilo se 50-ak krmača. Lijep posao, kaže gazda Ivan Bedeković, ali u grani koja propada.

Svinjogojstvu očajno treba pomoć, jer hrvatski je agrar u posljednjih deset godina ostao bez nevjerojatnih 100.000 rasplodnih krmača.

Tek je svaka treća svinja domaća pa ne čudi što je 86.014 tona svinjskog mesa uvezeno cijele prošle godine. Izvoz je bio tek 7032 tone.

Svinjogojci iz tri slavonske županije, zbog ovakvih se rezultata žele udružiti u proizvođačku organizaciju, a za administraciju organizacije dobit će i izdašne potpore.

Riječ je o 750.000 kuna iz fondova za ruralni razvoj, ističe pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Uz udruživanje za bolji izlazak na tržište, potrebno je, uvjerava gospodin Bedeković, dati i dodatnu vrijednost. On proizvodi suhomesnate proizvode i kaže, tko ih proba, vraća se po još i daje preporuke dalje.

Vratiti ugled domaćoj svinji neće biti lako jer sve je više onih koji su joj zavijek zatvorili vrata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju