Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eutanizirano 2000 svinja

Afrička svinjska kuga poharala dvorišta: "80 posto gospodarstava ostat će prazna"

Aktualno Galerija Afrička svinjska kuga Afrička svinjska kuga Foto: DNEVNIK.hr Goran Jančo i Matea Drmić Goran Jančo i Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr Goran Jančo, proizvođač svinja Goran Jančo, proizvođač svinja Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Drmić, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
Za sada se virus probio samo na manjim seoskim gospodarstvima dok su veći sustavi još uvijek obranjeni, a kako to uspijevaju istražio je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Afrička svinjska kuga do sada je poharala 112 dvorišta. Najviše je eutanaziranih svinja u Drenovcima i Gunji, a do danas je sveukupno eutanazirano preko 2 tisuće svinja. Iz ministarstva ističu uzrok je ljudski faktor, a svi svinjogojci bit će obeštećeni.

Veterinarska inspekcija i danas na terenu eutanizira zaražene svinje, ali i one koje nisu.

Pročitajte i ovo U olujnom nevremenom vjetar odnio krov sa zgrade u Španskom Apokaliptične scene FOTO/VIDEO Strašna oluja odnijela tri života, 60 ljudi je ozlijeđeno: 100 vojnika je u pripravnosti, komunalne službe imale su više od 1300 intervencija

"Sad nemam više ništa, sve su odvezli, bilo je krmače, prasci i tovljenici. Svih 72 su eutanizirali. I dan danas se osjećam jako loše. Ne mogu, još tovljenike nekako, ali krmače, to je matični fond i to ne mogu prebolit nikako“, rekao je svinjogojac Franjo Vilić.

Ne može preboljeti ni nalaz u koji nema uvid.

"Tražio sam nalaz da vidim od koje bolesti boluje, da li je to kuga ili nešto drugo. Zvao sam laboratorij u Zagreb. Rekli su mi to vama ne smijemo poslat", kazao je za Dnevnik Nove TV Franjo Vilić.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Predsjednik sabora Jandroković sazvao izvanrednu sjednicu Sabora

No, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić kaže kako to nije moguće.

"Svaka eutanazija koja je bila je potvrđena i u laboratoriju i laboratorijski nalaz je predočen svim vlasnicima koji su nažalost pretrpijeli štetu", rekao je Pavić.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Zagreb i okolne županije Posljedice nezapamćenog nevremena: Vjetar nosio krovove, na karlovačkom području oštećeno 200 kuća

Nakon pražnjenja objekata svinjogojci imaju 12 mjeseci zabranu uzgajanja svinja u zaraženim objektima.

Svinjogojac Antun Golubović za sada svoje svinje uspijeva zaštititi.

"Nama kad se rasplodni materijal pobije, imamo najmanje 4 do 5 godina proizvodnje, muke, truda, rada i puno odricanja da bi došli do kvalitetnih grla", ispričao je Golubović.

Iako iz ministarstva obećavaju obeštećenje u vrijednosti 7,5 milijuna eura, svinjogojci nisu optimistični. 

"U najmanju ruku 80 posto gospodarstva ostat će prazna. Jednom kad se objekt isprazni i kad prođe godina dana, teško da će se netko odlučiti ponovo patit i mučit", kaže Golubović.

Pročitajte i ovo Kaos kod zagrebačkog MSU Nevrijeme kakvo se ne pamti FOTO/VIDEO Vjetar otkinuo dio zgrade Muzeja suvremene umjetnosti: "Isuse, doletjelo je na auto"

"Istraživanja ukazuju na najizglednije pojavljivanje iz BiH, ali čekamo potvrdu za genetski sastav virusa", kazao je Pavić.

Za sada se virus probio samo na manjim seoskim gospodarstvima dok su veći sustavi još uvijek obranjeni.

Reporterka Nove TV Matea Drmić provjerila je kako se velika gospodarstva uspijevaju obraniti od afričke svinjske kuge. 

"Branimo se svim mjerama koje su propisane već dugi niz godina. Svaki malo ozbiljniji svinjogojac koji vodi računa o svom uzgoju poštuje ono što je ministarstvo propisalo i uprava za veterinarstvo. Kroz mjere i u suradnji s našim veterinarima provodimo svakodnevno te mjere, bez obzira na afričku svinjsku kugu. I kad nije bilo te bolesti mi smo vodili računa o dezinfekciji i svim ostalim uvjetima koje svinjogojci moraju ispunjavati", rekao je svinjogojac Goran Jančo.

Naredba je takva da se na gospodarstvu na kojem se dijagnosticira virus eutanizira kompletan uzgoj svinja na njemu.

"Zbog inkubacije, zbog pojavnosti. Naoko životinja može biti u redu, međutim u nekim slučajevima inkubacija traje i 15, 20 i više dana", kazao je Jančo.

Važno je dodati i kako afrička svinjska kuga može živjeti oko 400 dana u suhom mesu, a u zamrzivaču čak i preko 600 dana.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene