Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istra se muči s najvećom nestašicom vode u protekla tri desetljeća!


Kota ispod 34 metara nad morem najmanja je ikad zabilježena u akumulacijskom jezeru Butoniga, vrlo važnom za vodoopskrbu Istre, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Vezani članci Nickol Udovičić Potražnja za ovim istarskim poljoprivrednim proizvodom tolika je da se rasproda još dok je u - zemlji: "Da je i tri puta više, sve bi otišlo" Potres u sjevernom Jadranu Prilično jak potres u sjevernom Jadranu, osjetio se u Istri, Kvarneru i Dalmaciji: "Dobro je treslo"

Na snazi je mjera redukcije 1. stupnja. Građanima se strogo zabranjuje zalijevanje zelenih površina, okućnica, sportskih terena i svega što je vezano uz zalijevanje i pranje. Ogluše li se na upute vodovoda, bit će isključeni iz sustava.

'U tom smislu već se poznaju prvi pozitivni pomaci. Mi smo već negdje oko 10 posto uštede vode i nadam se da uz jednu takvu racionalnu potrošnju možemo izvući ovu sezonu', rekla je Laura Šuperina, direktorica vodovoda Buzet 1954.

>> U Istri nestašica vode, stanje u poljoprivredi alarmantno

'Reakcije u prvo vrijeme nisu bile dobre, ali evo građani danas su jako dobro to prihvatili, moram reći da neki građani čak i sami prijavljuju prijestupnike', rekao je Vedran Grubišić, istarski dožupan.

Bez većih oborina neće biti ni stabilizacije. Istra treba nekoliko uzastopnih dana sa više od 100 litara kiše po četvornom metru. Nažalost pogled u nebo ne obećava previše!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.