Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba maslinara

Istarski maslinari žele dio tržišnog kolača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među pritvorenim menadžerima zbog afere Podravka je i Srđan Mladinić iz SMS- a. Njegovi bivši radnici danas najavljuju kako će, zbog zaštite svojih prava, tražiti stečaj tvrtke.

Inače, afera Podravka otkrila je kako SMS, najpoznatiji po proizvodnji maslinovog ulja, ima snažnu potporu političkih struktura. Ostali maslinari u državi moraju se uglavnom osloniti na vlastite snage u uzgoju i proizvodnji ulja. Istarski se maslinari svakodnevno bore za svoj dio tržišnog kolača. 'Imamo distributivni centar u Ljubljani od kud distribuiramo maslinovo ulje po cijeloj Sloveniji, a od tamo šaljemo dalje distributerima koji onda opskrbljuju vrhunske mišelinove top restorane u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj', rekao je Sandi Chiavalon, maslinar. Riječ je o preko 20.000 boca godišnje, dok se drugi sa znatno manjom količinom probijaju na domaćem tržištu. 'Ali to su određena mjesta gdje mi sami odlučimo tako da dvije specijalizirane prodavaonice uopće ne smiju biti blizu', rekao je Livio Belci, maslinar. Iako država daje poticaje za minimalno 30 stabala maslina, braća Belci nisu ih koristili.

Pročitajte i ovo PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao''

'Jednu trećinu smo mi plaćali sadnice, drugu trećinu je plaćao grad i treću u biti i zadnju županija', rekao je Belci. 'Pošto smo prije nekoliko godina imali veliku investiciju u same strojeve i u kušaonu u kojoj se sad nalazimo, ostvarili smo potporu kapitalnih ulaganja od Min, poljoprivrede koja je svakako bila dobra', kaže Chiavalon. Istarska ulja sve više cijeni i svjetska struka. 'Istra ima kontinuitet povećanja kvalitete maslinovih ulja godišnje. Taj kontinuitet porasta je na svjetskoj razini', rekao je Marco Oreggia, urednik svjetskog vodiča za maslinova ulja. Boca od pola litre istarskog maslinovog ulja kreće se od 100 do 150 kuna, dalmatinska su nešto jeftinija, ali nije to bez razloga. Istarka klima godi maslini. 'Mi možda smo imali tu privilegiju da smo uspjeli prije prihvatit nove tehnologije, prije prihvatiti izazov inostranstva', rekao je Belci. Ovakav primjer treba slijediti. Unatoč političkoj potpori, veliki maslinarski divovi padaju dok se mali se uzdaju u vlastite snage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene