Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prijetnja

Maslinari na nogama: 'Nakon toga spasa više nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maslinari se boje nove pošasti. To bi praktički značilo uništenje nasada. Trenutno protiv ovoga nemamo nikakva sredstva i zbog toga je problem mnogo složeniji, rekao nam je Ivica Ljubenkov.

Hrvatskim maslinama prijeti nova bolest koja je već poharala jug Italije. Maslinari su na nogama jer lijeka - nema. Bakteriju koja uzrokuje bolest, prenosi cvrčak što dovodi do sušenja cijelog stabla masline.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

'Kad dođe kukac on se nasadi na list. Vjerojatno se maslina zarazi i nakon toga spasa više nema' – tako maslinar Rade Županović opisuje novu bolest koja prijeti i njegovim maslinama

'Bolest prenosi cvrčak, to je njen vektor, to je kukac koji je najopasniji u ovim našim krajevima. Bolest je najopasnija kad se pojavi ako su u pitanju sadnice', objašnjava Rade.

Europa strahuje od opasne bakterije koja uništava masline

Nove pošasti boji se i Ivica.

'To bi praktički značilo uništenje nasada. Trenutno protiv ovoga nemamo nikakva sredstva i zbog toga je problem mnogo složeniji', rekao nam je Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske

Paunovo oko i maslinova muha samo su neke od bolesti koje zadaju glavobolje hrvatskim maslinarima. Nova bolest koja prijeti ovim maslinama je kažu puno veći problem.

Bolest je poharala jug Italije. Pa je strah u Hrvatskoj koja ima najmanje šest milijuna stabala maslina - još veći.

Ne napada samo masline...

Iz ministarstva poljoprivrede poručuju kako su prošle godine uzeli uzorak 81 biljke zbog sumnji u ovu bolest. No, nisu je pronašli. To će nastaviti i ove godine. Iz zavoda za zaštitu bilja poručuju - rizična područja su turističke zone, a i javne površine.

'Jedina mjera prevencije je intenziviranje vizualnih pregleda na javnim površinama, vrtnim centrima, urbanim zonama', kaže Mario Bjeliš iz Zavoda za zaštitu bilja.

Najstariji maslinik u Hrvatskoj dobio gotovo pola milijuna eura!

No bolest ne napada samo masline, već i ružmarin, oleandar, trešnju....

Iskorijeniti štetočinu želi i Europska komisija. Prošle godine zabranila je promet sadnog materijala izvan talijanske provincije Lecce.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene