Burne su i žestoke reakcije u Republici Srpskoj na uhićenje Dane Lukajića, jednog od zapovjednika u Manjači. I dok Milorad Dodik poručuje da njegov slučaj nije u nadležnosti hrvatskog pravosuđa, o dijelu onog što je prošao, ne samo u tom zloglasnom logoru, za Dnevnik Nove TV svjedoči jedan od preživjelih logoraša.

Galerija


Lice Dane Lukajića, jednog od srpskih zapovjednika zloglasne Manjače, nije upamtio... Ali s paklom koji je 1992. prošao u hladnim hangarima Jozo i danas živi.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović i slovenski predsjednik Borut Pahor na obilježavanja 77. obljetnice oslobođenja interniraca iz logora Kampor - 4 Milanović i Pahor na Rabu obilježili 77. obljetnicu oslobođenja logoraša Kampora Branko Lustig (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Branko Lustig radio je u Hollywoodu, ali i njegova nevjerojatna životna priča dostojna je filma

"Živjeti tri dana bez kapi vode, lizati sa stakla rosu, to je nešto što čovjek ne može nikad zaboraviti, ali ne može ni oprostiti", kaže bivši logoraš Jozo Sikora. Odveli su ga samo zbog hrvatske nacionalnosti, prisjeća se. "...da sam radio u pošti i da sam otvarao pakete i kroz svinjsku mast da je dolazilo oružje od mog brata iz Slavonskog Broda. Ravan im je bio samo Goebbels, nitko drugi. Kakav sam ja mogao biti ustaša, koji je rođen 1953.? Nisam znao ni za partizane, ni za ustaše, ni za četnike. Znao sam živjeti i raditi od svojih 10 prstiju."

Preživio je i mučenje u Omarskoj. Batković kod Bjeljine. Logor u staroj kninskoj bolnici. No mnogi nisu. "Na svim liječničkim pregledima u Hrvatskoj pitali su sve nas koji smo došli - kako ste ostali normalni? Bože dragi, i sami se pitamo kako", kazao je Sikora

Iskazi svjedoka, ali i dokumenti teško terete Lukajića, tada zapovjednika sigurnosti u Manjači. U istražnom je zatvoru, uhićen na putu na komemoraciju za žrtve ustaškog logora u Jadovnom. "To je nečuveno da bez ikakve najave da bude uhapšen na prostoru EU-a, u Hrvatskoj u kojoj smo mnogo puta, na desetine puta boravili", kazala je njegova supruga Ružica Lukajić.

Za Republiku Srpsku to je neprihvatljivo. "BIH to nije procesuirala, tražimo od svih organa da se uključe u to, tražimo od svih da se to rasvijetli", kazao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. No Hrvatska, koja je vodila istrage, sumnjiči ga za ratni zločin: da je sam udarao i podređenima naređivao zlostavljanja dvojice pripadnika HOS-a, ali i drugih zarobljenika. Tražio je da ih udaraju nogama, palicama po tijelu i spolovilu, vješaju.

Jozo je razmijenjen nakon sedam i pol mjeseci. "...i zamislite, ja sam zadnji na popisu... Postoji li veća sreća da uđeš u autobus ili dobiješ milijarde na lotu, to nije vrijedno", kaže on. Sve što je imao stalo je u jednu vrećicu. "Dvije riblje konzerve i, ispričavam se, jedne gaće sam imao, drugo ništa." Veliko ništa je i odšteta koju je dobio za sve torture koje je prošao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.