Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVILA POLICIJA

Iskrenje i kratki spoj na žicama dalekovoda uzrokovali dva požara, evo što o tome kažu u HEP-u

Još jedna besana noć pred vatrogascima (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Još jedna besana noć pred vatrogascima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Još jedna besana noć pred vatrogascima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Još jedna besana noć pred vatrogascima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Još jedna besana noć pred vatrogascima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske danas su objavili kako je očevidom utvrđeno kako je prošlotjedni požar na Konavlima izbio zbog kratkog spoja na žicama dalekovoda.

Prošlog je tjedna iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske objavljeno da je uzrok požara koji je izbio u mjestu Mokalo na Pelješcu tehničke naravi. Dodano su pojasnili kako je "preliminarna istraga pokazala da je uzrok iskrenje na 10 kv dalekovodu".

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

Danas je pak iz iste PU stiglo priopćenje da je "obavljenim očevidom na mjestu požara koji je u srijedu, 26. rujna, izbio između mjesta Šilješki i Brotnjice u Konavlima, utvrđeno da je uzrok požara kratki spoj na žicama dalekovoda".

Budući da je to već drugi slučaj u kratko vrijeme, pitali smo nadležne u HEP-u što ta tvrka čini da bi prevenirala ovakva događanja te je li ih moguće možda spriječiti učestalijim obilaženjem i održavanjem dalekovoda. Naime, štete koje nastaju požarima velike su i moguća je ugroza ljudskih života.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

"HEP-ODS je u održavanju i upravljanju elektrodistribucijskom mrežom provodio sve mjere u skladu s internim i zakonskim propisima RH te u tom smislu nije bilo propusta u postupanju HEP-ODS-a ili njegovih radnika.

Uzok uvijek može biti viša sila

Na obje spomenute dionice dalekovoda (dionica Brotnice-Šilješci-Vojski do u Konavlima i Zamošće-Mokalo na Pelješcu), tijekom travnja i svibnja  2018. godine provedene su sve mjere zaštite od požara uključujući preglede trasa nadzemnih vodova i  sječu raslinja te nadzor Elekroenergetske inspekcije, pod koordinacijom Državne uprave za zaštitu i spašavanje u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara, Pravilnikom o zaštiti šuma od požara i Pravilima o održavanju postrojenja i opreme elektroenergetskih građevina distribucijske mreže.

Terenskim izvidom te tehničkom provjerom dalekovoda na sam dan izbijanja požara i dan nakon utvrđeno je ispravno pogonsko stanje. Uzrok uvijek može biti viša sila do koje može doći uslijed ekstremnih vremenskih prilika kakve su tih dana bile na tom području.

Pregled jednom u dvije godine

Dinamika redovnih pregleda nadzemnih elektroenergetskih vodova utvrđena je Pravilima o održavanju postrojenja i opreme elektroenergetskih građevina distribucijske mreže a za vodove naponske razine 10 kV na drvenim stupovima ona iznosi jednom u 2 godine. Za priobalno područje dodatno se svake godine provode mjere zaštite od požara na energetskim objektima HEP-a u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Mjere uključuju preglede trasa nadzemnih vodova i  sječu raslinja te nadzor nadležnih inspekcijskih tijela (Elektroenergetska inspekcija) pod koordinacijom Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Ove godine sve navedeno u svim priobalnim distribucijskim područjima provedeno je u razdoblju od ožujka do svibnja, uoči početka turističke sezone.

Tijekom čitave godine kod jakih udara bure u priobalnom području, kada dolazi do ispada dalekovoda, radi se vizualni pregled čitave pogođene trase u svrhu utvrđivanja mogućih oštećenja dalekovoda."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene