Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušten na slobodu

Irska: Hrvat oslobođen, Alžirac i Libijac optuženi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica muškaraca, libijski i alžirski državljani, uhićeni prošloga tjedna u Irskoj u sklopu istrage o planiranju ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, optužena su u ponedjeljak navečer na sudu u irskom gradu Waterfordu, dok je treći uhićenik, hrvatski državljanin, pušten na slobodu.

Alžirac Ali Šaraf Damaš (44) optužen je za slanje prijetećih poruka, dok je Libijac Abdul-Salam Mansur Halil Al-Jehani (33) optužen za kršenje zakona o imigraciji jer je policiji dao svoje lažne dokumente. Njih su dvojica bili dio skupine od sedmero osoba koje su uhićene 9. ožujka pod sumnjom za kovanje zavjere s ciljem ubojstva karikaturista Vilksa zbog crtanja karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas.

Pročitajte i ovo Tomislav Tkalac Šokirao odlaskom na ratište Majci je rekao da radi u Njemačkoj: Hrvat nestao u Ukrajini, suborci mu odali počast Ilustracija Otprije poznat policiji Hrvat izboden u krvavom obračunu u Münchenu: Posvađali se igrajući stolni tenis te jedan izvadio nož

Ostali iz skupine, tri žene i dvojica muškaraca, postupno su puštani na slobodu još prošloga tjedna, a posljednji od njih, hrvatski državljanin, pušten je u ponedjeljak navečer iza 18 sati po mjesnom vremenu. Protiv Hrvata, koji je u nekim hrvatskim medijima identificiran kao Danijel Oršoš, zasad nije podignuta nikakva optužnica, ali je policija priopćila da priprema dosjee o svim dosad puštenim osumnjičenicima što znači da naknadne optužnice nisu isključene.

>> Irska: Hrvat i Amerikanka na ispitivanju

Prema irskom zakonu, osumnjičenici se u pritvoru mogu držati samo tjedan dana bez podizanja optužnice, a taj bi rok istekao u utorak ujutro. Lars Vilks je 2007. u jednom listu u švedskom Orebrou objavio karikaturu islamskog proroka Muhameda s psećim tijelom, zbog čega je teroristička mreža Al-Kaida za njegovu glavu raspisala 100,000 dolara nagrade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene