Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica muškaraca, libijski i alžirski državljani, uhićeni prošloga tjedna u Irskoj u sklopu istrage o planiranju ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, optužena su u ponedjeljak navečer na sudu u irskom gradu Waterfordu, dok je treći uhićenik, hrvatski državljanin, pušten na slobodu.


Alžirac Ali Šaraf Damaš (44) optužen je za slanje prijetećih poruka, dok je Libijac Abdul-Salam Mansur Halil Al-Jehani (33) optužen za kršenje zakona o imigraciji jer je policiji dao svoje lažne dokumente. Njih su dvojica bili dio skupine od sedmero osoba koje su uhićene 9. ožujka pod sumnjom za kovanje zavjere s ciljem ubojstva karikaturista Vilksa zbog crtanja karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas.

Vezani članci Ilustracija U Kostariki uhićen Miroslav Aničić kojeg Hrvatska traži zbog trgovine drogom Migranti, ilustracija Hrvatski državljanin optužen za krijumčarenje ilegalnih migranata u BiH

Ostali iz skupine, tri žene i dvojica muškaraca, postupno su puštani na slobodu još prošloga tjedna, a posljednji od njih, hrvatski državljanin, pušten je u ponedjeljak navečer iza 18 sati po mjesnom vremenu. Protiv Hrvata, koji je u nekim hrvatskim medijima identificiran kao Danijel Oršoš, zasad nije podignuta nikakva optužnica, ali je policija priopćila da priprema dosjee o svim dosad puštenim osumnjičenicima što znači da naknadne optužnice nisu isključene.

>> Irska: Hrvat i Amerikanka na ispitivanju

Prema irskom zakonu, osumnjičenici se u pritvoru mogu držati samo tjedan dana bez podizanja optužnice, a taj bi rok istekao u utorak ujutro. Lars Vilks je 2007. u jednom listu u švedskom Orebrou objavio karikaturu islamskog proroka Muhameda s psećim tijelom, zbog čega je teroristička mreža Al-Kaida za njegovu glavu raspisala 100,000 dolara nagrade. (Hina)