Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezanosti s islamističkom urotom?

Irska: Hrvat i Amerikanka na ispitivanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za pet od sedam osoba uhićenih u Irskoj zbog navodne povezanosti s islamističkom urotom za ubojstvo švedskog karikaturista, u srijedu navečer je produljen pritvor za 72 sata, izvijestila je irska televizija RTE na svojoj web stranici.

Troje Alžiraca, jedan Libijac i jedan Palestinac dovedeni su pred posebno vijeće Okružnog suda u gradu Waterfordu u srijedu navečer. Hrvatski državljanin i Amerikanka, koji su također bili među sedam uhićenih, zadržani su na ispitivanju. Oni bi trebali biti izvedeni pred sud u četvrtak, kada će državni odvjetnik također nastojati produljiti njihov pritvor, navodi RTE. Za hrvatskog državljanina, kojem MVPEI u srijedu nije naveo identitet, već samo da ima 26 godina, irska televizija navodi da je živio u Waterfordu, te da je pohađao vjersku službu u džamiji u tom gradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRONAŠLI GA BEZ SVIJESTI Varaždinska policija uhitila četiri osobe za koje se sumnja da su napali 35-godišnjaka Slika nije dostupna Zatočeništvo u Dalju Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima

Četiri muškarca i tri žene, uhićeni su u utorak u Waterfordu i Corku, u vezi s urotom za ubojstvo pojedinca u drugoj državi. Cilj urote navodno je bio švedski karikaturist Lars Vilks, koji je primio prijetnje smrću zbog objave karikature koja prikazuju proroka Muhameda s tijelom psa, a Al Kaida je za njegovu likvidaciju obećala nagradu od 100,000 dolara.

Uhićenima je zaplijenjeno osam osobnih računala, a irsko tužiteljstvo u srijedu je analiziralo njihove datoteke, navodi RTE. Irski dnevni list Independent, izvijestio je u srijedu da su uhićenja izvršena tijekom racije u sedam kuća, jednom uredu i jednoj pekarnici. Irski mediji izvješćuju da su sva sedmorica uhićenih muslimani, te da je glavnopotuženi 49-godišnji Alžirac, koji je nezaposlen 10 godina. On ima irsku putovnicu, a živio je nekoliko godina u Corku, prije nego se preselio u Waterford, gdje je živio s uhićenom Amerikankom. List Independent navodi da su neki od uhićenih navodno prešli na islam.

>> Među atentatorima u Irskoj uhićen i Hrvat

Riječ je o dijelu međunarodne policijske istrage koja uključuje državne službe sigurnosti iz SAD-a i Europe. Visoki dužnosnik irskog tužiteljstva rekao je da za sada nema dokaza o vezi između osumnjičenih i frakcija Al Kaide, prenosi irska televizija. U međuvremenu, jedan od čelnika islamske zajednice u Irskoj izjavio je kako nije iznenađen s postojanjem islamske fundamentalističke skupine u toj zemlji. Ali Abdullah Al-Saleh, imam šijitske zajednice u Irskoj, izjavio je da neki islamski vjeroučitelji indoktriniraju mlade ljude, izvijestio je Irish Times. Prema članku 50. Kaznenog zakona Irske, osumnjičeni mogu biti zadržani u pritvoru najviše sedam dana, bez podizanja optužnice. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene