Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad doputovao je danas u Irak u dvodnevni posjet, prvi posjet jednog iranskog predsjednika u novijoj povijesti dviju susjednih zemalja, objavio je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari.


Zebari koji je dočekao predsjednika, rekao je da je njegov zrakoplov iz Teherana sletio u međunarodnu zračnu luku u Bagdadu u 8.05 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Vezani članci General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje'' Mjesto pada aviona u Iranu Ukrajina suzila istragu o padu aviona kraj Teherana: Ili je terorizam ili rušenje raketom

I iračka televizija Furat javila je da je Ahmadinedžad stigao.

Odmah po dolasku iranski predsjednik se sastao s iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem, Kurdom, u njegovu domu u Bagdadu, nakon čega će se susresti s premijerom Nourijem al-Malikijem, šijitom.

Ahmadinedžadov posjet je prvi posjet jednog iranskog predsjednika u novijoj povijesti Iraka i Irana, dviju regionalnih sila sa šijitskom većinom, koje su ratovale za režima Sadama Huseina.

Smatra se da bi ovaj posjet mogao biti početak odmjeravanja snaga između Teherana, kojeg Zapad optužuje da želi proizvesti nuklearno oružje i destabilizirati svog susjeda, i Sjedinjenih Država koje u Iraku imaju 158.000 vojnika.

Posjet predsjednika Ahmadinedžada, kojeg Washington smatra opasnim ekstremistom, posebno s obzirom na njegove izjave o uništenju Izraela, prvi je posjet jednog iranskog predsjednika od završetka vladavine dinastije Pahlavi u Iranu.