Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iranski predsjednik Ahmadinedžad doputovao u povijesni posjet Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad doputovao je danas u Irak u dvodnevni posjet, prvi posjet jednog iranskog predsjednika u novijoj povijesti dviju susjednih zemalja, objavio je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari.

Zebari koji je dočekao predsjednika, rekao je da je njegov zrakoplov iz Teherana sletio u međunarodnu zračnu luku u Bagdadu u 8.05 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Ilustracija Bliski istok u ratnom vihoru Napadnute američke vojne baze u Iraku: Ostvaruje se prijetnja Irana?

I iračka televizija Furat javila je da je Ahmadinedžad stigao.

Odmah po dolasku iranski predsjednik se sastao s iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem, Kurdom, u njegovu domu u Bagdadu, nakon čega će se susresti s premijerom Nourijem al-Malikijem, šijitom.

Ahmadinedžadov posjet je prvi posjet jednog iranskog predsjednika u novijoj povijesti Iraka i Irana, dviju regionalnih sila sa šijitskom većinom, koje su ratovale za režima Sadama Huseina.

Smatra se da bi ovaj posjet mogao biti početak odmjeravanja snaga između Teherana, kojeg Zapad optužuje da želi proizvesti nuklearno oružje i destabilizirati svog susjeda, i Sjedinjenih Država koje u Iraku imaju 158.000 vojnika.

Posjet predsjednika Ahmadinedžada, kojeg Washington smatra opasnim ekstremistom, posebno s obzirom na njegove izjave o uništenju Izraela, prvi je posjet jednog iranskog predsjednika od završetka vladavine dinastije Pahlavi u Iranu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene