Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je to moguće?

Na internet procurilo da je tema mature Dostojevski?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internetom čitav dan kruže informacije kako su neke škole navodno dobile nepravedne informacije, vezane za polaganje Državne mature.

Svi mediji prenose e-mailove zabrinutih učenika, koji kažu, kako su se, u odnosu na određene druge škole, našli u nezavidnom položaju. Nekoliko mailova stiglo je i u našu redakciju. 'Dobar dan, učenik sam četvrtog razreda i danas sam pristupio ispitu Državne mature iz hrvatskog jezika. Na žalost, neke su škole imale informaciju o tome što će se pisati na osnovnoj i višoj razini hrvatskog jezika, te znaju da će sutra na višoj razini iz engleskog jezika biti esej o GMO hrani. Šuška se i da će na osnovnoj razini biti pismo ili e-mail: kako sam proveo praznike', piše nam jedan od zabrinutih anonimnih maturanata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagrijali stolice Državna matura: Previše stresa u pet dana Slika nije dostupna Državna matura Maturanti ocjenili: Test iz matematike bio je lagan

Drugi maturant pak navodi i kako je upoznat s odredbom Kaznenog zakona, prema kojoj se navedene informacije o ispitima Državne mature, tretiraju i kao kazneno djelo, za koje je maksimalna kazna i do 10 godina zatvora. Isti učenik navodi kako je putem interneta objavljena i točna tema za esej iz hrvatskog jezika odnosno 'Ulomak iz 'Zločina i kazne' od Dostojevskog koji govori o razgovoru glavnih likova, Raskoljnikova i Sonje.' kako je izašao na polaganje, tvrdi da je upravo to i bila tema eseja iz hrvatskog jezika, koju je dobio na ispitu Državne mature. 'Može li se išta napraviti, jer ovo je kazneno djelo i moralo bi se nekome prijaviti te automatski poništiti ovaj dio Državne mature?', pita anonimni učenik.

'Državna matura nije pravedna za sve. Rekli su da nitko neće znati kakvi su zadatci do otvaranja omotnica s ispitnim materijalom,no to nije istina', napisala nam je u svojem e-mailu jedna učenica. 'Zar je to ta pravednost o kojoj su nam pričali?? Zar je to ono što su rekli da će biti lakše?? Kome je lakše? Naravno oni koji su saznali teme za sutra normalno DA IM JE LAKŠE, a ovi drugi nikoga nije briga. Objavite ovo, neka cijela Hrvatska sazna kakvu državu imamo, kakvo nam je školstvo?? Sustavi gdje smo prijavljivali fakultete su neispravni... Molila bih Vas da ovo objavite, jer se matura mora poništiti, nije fer da neki uče jednu večer i nauče sve o knjizi, a drugi se moraju snalaziti kako znaju. Ovo nije šala, matura će odlučiti što ćemo dalje u životu, hoćemo li na fakultet ili ne!!!', stoji nadalje u e-mailu zabrinute anonimne učenice.

Svi koji su nam se javili redom pišu isto. Mediji prenose isto, a neki tvrde kako Ministarstvo obrazovanja negira čitav slučaj. No, informacija je ipak nekako procurila, a gdje je njezin pravi izvor, tek se treba istražiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene