Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još se ne zna uzrok

Inspekcije od jutra češljaju dom za starije u Andraševcu, gdje je u stravičnom požaru stradalo šestero ljudi

Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3
Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 Foto: DNEVNIK.hr
U domu za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu od jutra je u tijeku inspekcijski nadzor kojim će se utvrditi je li bilo nepravilnosti u radu doma u kojem je u velikom požaru živote izgubilo šestero korisnika.

Od jutra traju izvidi inspekcije Ministarstva demografije i socijalne politike, Sanitarne inspekcije i Državnog inspektorata u domu za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu.

Pročitajte i ovo Bivša štićenica staračkog doma Zelena oaza svi morali otići Novi šok i suze u domu Zelena oaza: "Sad moram majku negdje smjestiti, a nemam i ne znam gdje" Tatjana Katkić Stanić Sustav ne funkcionira Inspektori Ministarstva za socijalnu politiku nemoćni: "Mi donesemo rješenje o zatvaranju doma, a vlasnik to ne učini"

''Trebamo pričekati da inspekcija napravi svoj posao pa ćemo na kraju dana znati kakva je situacija. Zasad je tu sve mirno, korisnici su zbrinuti, sve je u redu, pa ćemo vidjeti rezultate'', rekla je za DNEVNIK.hr Stanislava Erdelja, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica.

Trinaest štićenika zasad je još uvijek u domu, a ravnateljica CZSS-a kazala je da će se nakon utvrđivanja točnog broja ugovora koje je vlasnica sklopila i legalnosti rada doma odlučivati o premještanju korisnika u druge domove.

Božinović: Takve stvari ne bi se smjele događati

Na stravičan požar u domu Zelena oaza osvrnuo se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Kazao je da je MUP-ova inspekcija zaštite od požara, vatrogastva i civilne zaštite Dom za starije posjetila kad se tražilo proširenje djelatnosti na dodatne objekte.

"Inspekcija civilne zaštite, to jest protupožarna inspekcija MUP-a, koliko je meni poznato, izašla je kada se tražilo proširenje djelatnosti, mislim da se radi o 2012. godini. Protupožarni inspektori izlaze na teren kad se neki objekt gradi ili stavlja u funkciju da bi ocijenili u kojoj mjeri on zadovoljava standarde protupožarne zaštite. Cijeli kompleks pitanja kojih nije malo sada je predmet kriminalističkog istraživanja, vidjet ćemo kakvi će biti zaključci i epilog", rekao je Božinović. Ministar je dodao i da se takve stvari u Hrvatskoj ne bi smjele događati.

Uzrok požara u kojem je smrtno stradalo šestero štićenika doma još uvijek nije poznat. Djelatnice u domu tvrde da poginuli nisu bili ostavljeni bez nadzora, a vlasnici, ako joj se dokaže krivnja za smrt štićenika, prijeti do 15 godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene