Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne vidim se u ministarskoj fotelji'

Ines Strenja Linić: Jako je bitno u ovom trenutku stati na loptu i provesti reformu pravosuđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je Ines Strenja Linić, jedna od pregovaračica MOST-a u ovoj završnoj fazi.

Zadnjih dana vaši kolege iz MOST-a govore: ili ćemo dobiti ministarstva koja tražimo ili novi izbori, neki bi to nazvali ucjenom?

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Ne bih rekla da baš ucjenjujemo i i ne bih rekla da je tako tekao današnji razgovor. Danas je bio razgovor partnera koji su odlučili da će formirati vlast, da to mora biti dogovor u koji će se uvažiti i situacija na koju je Most pristao na takvu suradnju, ali s ciljem da se provedu reforme. Reforme najbolje možete provesti ukoliko budete na neki način u ministarstvima gdje su te provedbe tih reformi i najbitnije. Takav je i razgovor. Mislim da je to uvažavanje dvije strane i da će dogovor biti ipak na kraju pozitivan. Mostu je jako bitno neka od tih ministarstava jer su nam ona vrlo bitna.

S 15 zastupnika želite 6 do 7 ministarstava. No među njima su i ona ključna - primjerice MUP, pravosuđe, gospodarstvo i poljoprivreda? Zašto na njima inzistirate?

Zato što su to ključna ministarstva gdje smo mi htjeli da se provedu reforme koje su krucijalne u ovom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. Ovaj dio znači i pravosuđe i MUP su vrlo bitni zato što smo vrlo svjesni zadnjih dvadesetak godina, izmjenjujući se ovih dvije stranke koje su bile do tada na vlasti, ne govorim o ovom HDZ-u već onaj dio koji se događao u vrijeme pretvorbe i kriminala koji se događao izmjenjujući se ove dvije stranke na vlasti. Jako je bitno u ovom trenutku stati na loptu i provesti reformu pravosuđa, ali isto tako uz pomoć ministarstva unutarnjih poslova preuzeti kontrolu nad jednim represivnim aparatom kako bi se te reforme, odnosno taj kriminal koji je bio prisutan, zakonski i pravosuđe riješio i iskorijenio. Mislimo da je i sam Most nastao u trenutku kad se vidjelo da situacija u Hrvatskoj nije dobra, da neke stvari trebaju krenuti drugim putem i onda su tu te reforme i pravosuđa, ali tu je svakako i reforma poljoprivrede i situacija s gospodarstvom. Tu imamo stručnjake.

Što vam je HDZ rekao, koja bi ministarstva ukidali?

Za sad se načelno razgovaralo o tome da se vlast mora formirati i kad bude sljedeći saziv Sabora 18. siječnja, mi bismo išli sa većinom ministarstava koji su sada oformljena, ali nakon toga dogovorom i spajanjem određenih ministarstava i osnivanjem nekih drugih. Ali, konačni broj ministarstava zasigurno, to je na neki način dogovor, će biti manji.

Prvi put se u pregovorima spominju SOA, pa i HNB. Ne bi li te institucije trebale biti neovisne od politike, pa i kadroviranja?

Meni je žao što se uopće pričalo o tome u ovom trenutku i u javnosti.

U javnosti ili u pregovorima?

Na pregovorima možete pričati o nekim stvarima i nakon toga se kaže ne, to nije dio pregovora i na taj način se i razgovaralo.

Je li to dio pregovora?

O tome se razgovaralo, ali je rečeno o tome se može razgovarati, ali to ne može biti dio pregovora. Postoji javni natječaj. Zna se do kad traje mandat. Mislim da u ovom trenutku niti će biti to dio pregovora niti nekakva podjela, nego načelno se kaže kako te institucije funkcioniraju i da li bi trebale nekakve promjene. O mnogim takvim institucijama se isto tako pričalo. I to nije dio onoga... Dakle, Most, jako je ružno kad se sad govori o foteljama. Ne može se reći o foteljama kad mi kažemo: Preuzimamo odgovornost za određene reforme, a odgovornost preuzimamo ukoliko imamo stručnog čovjeka. Jedan dio ministara predložen s naše strane bit će nestranačke osobe, koji su visoko profesionalni i stručni. To su ljudi koji će u tom ministarstvu moći provesti i neke određene reforme.

HDZ predlaže državni Holding. Kakav je stav Mosta prema tome?

Mi smatramo da upravljanje državnom imovinom. Treba se malo drugačije organizirati. Riječ Holding je nešto što smo u startu rekli da ne treba jer ima jedan negativan kontekst i ne treba je ni rabiti. Znači, upravljanje državnom imovinom treba biti bolje, treba biti bolje organizirano, kako bi se moglo na neki način preuzeti kontrola nad državnom imovinom. Znate da je Hrvatska jako bogata kad se gleda rang zemalja, koji je udio vlasništva nad državnom imovinom, koji je udio unutar našeg BDP-a. Ali Hrvatska mora preuzeti kontrolu nad tim i upravljati na puno kvalitetniji način, Jedan dio toga stoji a da uopće nije upogonjen.

Hoćete li biti ministrica u Vladi i čega, pretpostavljamo možda zdravstva?

Prema sadašnjem rasporedu, Most nije nominirao da će se u ovom trenutku angažirati i baviti i organizirati reformom zdravstva. To je nekakvom raspodjelom za sada ostalo da će kandidata predložiti Domoljubna koalicija. O svemu se može razgovarati.

Vidite li se u nekom drugom ministarstvu?

Ne. Mislim da mi je mjesto u Saboru. Ponavljam, Sabor treba ponovo postati mjesto od kud sve kreće. U Sabor se mora vratiti ponovo dobra rasprava iz koje će se iznjedriti kvalitetni rezultati i mislim da ćemo mi kao saborski zastupnici Mosta u Saboru imati dovoljno posla.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene