Nakon 25 godina INA ponovno pokreće proizvodnju ugljikovodika na području Međimurja što će imati značajan utjecaj ne samo na poslovanje kompanije, već i na razvoj cijeloga kraja.


U četvrtak ujutro, u Međimurju, puštena su u probnu proizvodnju Inina plinska eksploatacijska polja Vučkovec i Zebanec. Tom je prigodom održana svečanost u Svetom Martinu na Muri na kojoj je, uz predstavnike Ine, prisustvovao ministar gospodarstva Tomislav Panenić te predstavnici lokalnih vlasti i građevinskih konzorcija koji su radili na projektu.

- Komercijalno pridobive količine plina procjenjuju se na oko 1 milijardu m³
- Ukupna vrijednost projekta Međimurje je 450 milijuna kuna
- Nakon 25 godina INA je ponovno pokrenula proizvodnju ugljikovodika u Međimurju

INA je započela s probnom proizvodnjom plina na dva eksploatacijska plinska polja, Vučkovec i Zebanec, a početkom 2017. očekuje se pokretanje proizvodnje i na eksploatacijskom polju Vukanovec.

Očekuje se da će nova proizvodnja plina u drugoj polovici 2016. povećati ukupnu Ininu proizvodnje ugljikovodika na prosječnoj razini od 2 Mboe/d (tisuću barela ekvivalenata nafte na dan), što je oko 5% porasta u odnosu na sadašnju razinu ukupne proizvodnje ugljikovodika kompanije. Dodatni porast očekuje se u 2017. Preduvjeti za novu proizvodnju stvoreni su nakon uspješne realizacije projekta Međimurje u okviru kojeg su u posljednje dvije godine završeni su radovi na izgradnji potrebnih rudarskih i pratećih objekata.U okviru projekta izbušeno je i opremljeno pet proizvodnih bušotina te je izgrađeno ukupno 100 kilometara novih cjevovoda, od čega se 73 kilometra odnosi na otpremni plinovod kojim se proizvedeni plin iz Međimurja otprema prema Centralnoj plinskoj stanici Molve na daljnju obradu i čišćenje.

„Planirane komercijalno pridobive količine plina kreću se na razini od oko milijardu kubičnih metara, a proizvest će se do 2024. godine. Ovo povećanje ukupne Inine domaće proizvodnje plina značajno je, kako za našu kompaniju, tako i za Hrvatsku.“, naglasio je Želimir Šikonja, izvršni direktor SD Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Projekt Međimurje

INA je u projekt Međimurje uložila 450 milijuna kuna, a njegova uspješna realizacija znači i povratak proizvodnje ugljikovodika na ovaj prostor nakon 25 godina stanke. Zahtjevne građevinske radove izvodila su četiri konzorcija hrvatskih tvrtki, od kojih su dva bila predvođena tvrtkom STSI, članicom INA Grupe, te dva predvođena tvrtkama Končar – Inženjering za energetiku i transport te Đuro Đaković Holding.

Ponosni smo na činjenicu da je ovaj projekt uspješno realizirala hrvatska operativa te smo svjesni uloge i utjecaja koji naša kompanija svojim proizvodnim aktivnostima ima na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Pokretanjem proizvodnje plina u Međimurju INA je još jednom dokazala da posjeduje potrebno znanje, iskustvo i vještine za uspješno realiziranje ovako složenih projekata.“ poručio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Događaju je prisustvovao i tehnički ministar gospodarstva g. Tomislav Panenić koji je tom prilikom izjavio: „Ovakve investicije ne znače samo razvoj industrije, već i sigurnost opskrbe te smanjenje energetske ovisnosti, a pouzdana opskrba plinom, kao važan čimbenik energetske neovisnosti Republike Hrvatske, temelj je i za funkcioniranje te razvoj hrvatskog gospodarstva.“

Inina proizvodnja plina u Međimurju u sinergiji je s proizvodnjom nafte koju kompanija ima u Moslavini. Naime, ugljični dioksid koji se izdvaja iz međimurskog plina neće se puštati u zrak, već će se cjevovodom transportirati do naftnih ležišta Žutica i Ivanić gdje će se ponovno utiskivati u zemlju radi pridobivanja dodatnih količina nafte u sklopu EOR (Enhanced Oil Recovery)[1] projekta. „Zatvoreni sustav proizvodnje koji se koristi na postrojenjima u Međimurju bitan je za očuvanje okoliša, što je u skladu s Ininom opredijeljenosti ka održivom razvoju na dobrobit svih dionika.“, izjavila je gđa Davorka Tancer, direktorica Sektora za proizvodnju nafte i plina.

Puštanju u probnu proizvodnju prisustvovali su i predstavnici lokalne i regionalne samouprave koji su istaknuli važnost ovog projekta za unapređenje kvalitete života lokalnih zajednica na ovom području.