Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao nadogradnju dugogodišnje suradnje s lokalnom zajednicom INA je organizirala Dan otvorenih vrata u Rafineriji nafte Rijeka. Tom je prilikom gotovo 400 posjetitelja obišlo rafineriju, a među njima su bili osnovnoškolci iz Kostrene, Bakra i Kraljevice te lokalno stanovništvo i predstavnici lokalne vlasti.


U sklopu događaja rafineriju su posjetila i djeca Ininih zaposlenika u okviru novog Ininog projekta pod nazivom „S roditeljima na posao“.

Otvaranjem svojih vrata riječka rafinerija postala je pravi centar dječje zabave. Mali posjetitelji, ali i odrasli, mogli su uživati u edukativnom obilasku samih postrojenja uz stručno vodstvo, a predstavili su im se i rafinerijski vatrogasci uzbudljivom pokaznom vježbom. Djecu su osobito razveselili zabavno-edukativni sadržaji u zabavnom parku koji je po prvi puta instaliran unutar rafinerijskog postrojenja. INA je tako svima zainteresiranima na zanimljiv način pokušala predstaviti i približiti rafinerijske procese.

Vezani članci Ivica i Elin Kostelić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) U rijetkom pojavljivanju u javnosti Ivica Kostelić progovorio je o očinstvu, ali i Janičinu sinu Oskaru Reakcija (Foto: Screenshot/YouTube) Pokušali napraviti spektakl od otkrivanja djetetova spola pa izazvali čisti kaosU sklopu Dana otvorenih vrata održana je i stručna panel rasprava na temu „INA u zajednici“ na kojoj su uz predstavnike Ine sudjelovali i predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Općine Kostrena te predstavnici lokalnih turističkih zajednica, kao i Zavoda za javno zdravstvo. Sugovornici su se složili da INA već desetljećima ima pozitivan gospodarski utjecaj na razvoj Rijeke i njene okolice te razvija dobru suradnju s lokalnim zajednicama kako bi oplemenila i njihov društveni život kroz brojna sponzorstva i donacije. Istaknuta je i predanost Ine ka održivom razvoju koji podrazumijeva kontinuirano unapređenje zaštite okoliša.Načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić tom je prilikom istaknula: „INA i Kostrena upućene su jedna na drugu. Suživot mještana i industrije često zahtijeva brojne kompromise i nije jednostavan, zato je uz konstantan napor da se poslovanje odvija po najvišim ekološkim standardima, neobično važna kvalitetna komunikacija i partnerski odnos temeljen na povjerenju i razumijevanju. Suradnja Ine i Kostrene prilično je dinamična kroz različite projekte, a ovakvi događaji kao što je Dan otvorenih vrata, uvelike doprinose boljem međusobnom razumijevanju i dijalogu“.


Direktor Rafinerije nafte Rijeka Erkki Ranta naglasio je da INA i nadalje želi biti poželjan partner koji je uvijek na raspolaganju i podupire razvoj te je izjavio: „Ponosni smo na ovu novu inicijativu kojom smo otvorili vrata našim susjedima u Rafineriji nafte Rijeka te djeci naših zaposlenika. Osmjesi na licima najmlađih posjetitelja danas su nam bili najveća nagrada. Ini je uvijek bio bitan suživot sa zajednicama u kojima poslujemo i stoga je naša energija kontinuirano usmjerena na poboljšanje kvalitete života. To podrazumijeva osluškivanje potreba lokalne zajednice, ali i ulaganja u razvoj rafinerijskog poslovanja.“

INA je u proteklih 10 godina uložila više od 5 milijardi kuna u razvoj rafinerijskih sustava čime je uz podizanje kompleksnosti rafinerija ostvarena i ekološka konkurentnost.