Muškarac u uredu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Muškarac u uredu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Željko Lasić svoje poduzeće za elektroinstalacije i graditeljstvo iz Imotske krajine seli u Njemačku.


Željko Lasić, vlasnik jednog od najvećih poduzeća za elektroinstalacije i graditeljstvo u čitavoj Imotskoj krajini, odlučio je napustiti Hrvatsku.

Vezani članci Iseljenik Roko Katić (Foto: Dnevnik.hr) U Njemačkoj se stvara nova hrvatska dijaspora: "Nije tako opušteno kao kod nas, tu je sve po PS-u" Slika nije dostupna "Moja djeca ovdje nemaju budućnost, u Njemačkoj se mogu nadati"

"S 1. svibnja ove godine zaključujem radni odnos u privatnoj tvrtki čiji sam vlasnik u Hrvatskoj već 33 godine i s istim datumom prijavljujem se u svojoj tvrtki u Njemačkoj", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Lasić, inače jedan od osnivača HDZ-a i aktivni član stranke.

Iako bi netko pomislio da odlazi jer je upao u dugove ili neke druge probleme, to nije tako. Za njegovu tvrtku trenutno radi više od stotinu ljudi na gradilištima diljem Hrvatske i Njemačke, a iz države ga tjera zarazni krug sveopćeg neplaćanja.

"Da me se ne bi krivo shvatilo, ne odlazim u Njemačku kako bih poboljšao bilancu svoje mirovine. Imam 59 godina, dobro sam zaradio u životu i ne mogu potrošiti da ih imam još tri, ali želim sačuvati malo zdravlja i dostojanstva, ako već nije kasno", objašnjava.

Lasić, koji je i sam imao problema s naplatom poslova, siguran je da bi plaće hrvatskih radnika odmah bile veće za dvije tisuće kuna samo kada bi se moglo naplatiti 50 posto potraživanja.

"Ali ja ne mogu obećavati i dizati kredite kako bih zaštitio radnike i sebe od pomahnitalog sustava. Odgovorno tvrdim da će onog trenutka kada sustav bude radio da novac uzme onaj tko ga je zaslužio, a ne prvi do njega došao, naše plaće biti 8 do 10 tisuća kuna i hrvatski radnik neće odlaziti trbuhom za kruhom", smatra.