Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: Dnevnik.hr

Sve osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj obavezni su se zdravstveno osigurati. Donosimo detalje koje je korisno znati, pogotovo u situacijama kad se mijenja status osigurane osobe.


Na obavezno zdravstveno osiguranje osiguravaju se, prema zakonu, i stječu status osiguranika sve osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj.

Građani kojima se mijenja status, bilo da su završili školovanje, mijenjaju posao ili prolaze kroz druge za osiguranje bitne promjene moraju znati koji su rokovi u kojima se mogu prijaviti HZZO-u kako bi ostvarili pravo na obavezno zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravstva Vili Beroš Više od 60 lijekova odlazi s popisa skupih lijekova HZZO-a: "Dovodi se u pitanje nastavak liječenja pacijenata"

Rokovi su sljedeći:

 • 30 dana od dana prestanka radnog odnosa odnosno obavljanja djelatnosti ili od dana prestanka primanja naknade plaće na koju imaju pravo prema zakonu,
   
 • 30 dana od dana prijevremenog prestanka služenja vojnog roka odnosno dragovoljnog služenja vojnog roka odnosno od dana isteka roka,
   
 • 30 dana od dana otpuštanja iz zatvora odnosno iz zdravstvene ili druge specijalizirane ustanove, ako je bila primijenjena sigurnosna mjera obaveznoga psihijatrijskog ili liječenja od ovisnosti u zdravstvenoj ustanovi,
   
 • 30 dana od dana navršenih 18 godina života, ako nisu obavezno zdravstveno osigurani po drugoj osnovi,
   
 • 90 dana od dana isteka školske godine u kojoj su završili redovito školovanje u Hrvatskoj ili drugoj državi članici odnosno u roku od 30 dana od dana položenog završnog ispita.

Imaš pravo, ostvari ga Zdravstvene iskaznice (Foto: Screenshot/HZZO)

Obavezno osiguranje za supružnike, djecu...

Obavezno se osiguravaju i supružnik, životni partner i neformalni životni partner umrlog osiguranika koji nakon smrti partnera nije stekao pravo na obiteljsku mirovinu.

Uvjet je da u Hrvatskoj ima prebivalište, odobren stalni boravak ili dugotrajno boravište i ako se HZZO-u prijavio u roku od 30 dana od dana smrti partnera, a obavezno zdravstveno osiguranje ne može ostvariti po drugoj osnovi.

Ilustracija Ona boluje od multiple skleroze, a sin joj vodi borbu s tumorom: "Osjećam se zaboravljenom i izdanom. Koja su prava nas običnih smrtnika?"

Osiguranici su i djeca do 18. godine života te članovi obitelji osiguranika - supružnik, djeca, roditelji, unuci, braća, sestre, djed i baka ako su nesposobni za samostalan život i rad, nemaju sredstava za uzdržavanje i ako ih osiguranik uzdržava.

Smatra se da je osoba nesposobna za samostalan život i rad ako je navršila 65 godina života, ako joj je utvrđen potpun gubitak radne sposobnosti, ako je proglašena potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad te ako je ocijenjena nesposobnom za samostalan život i rad u trajanju od najmanje godinu dana, ovisno o zdravstvenom stanju osobe.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

Bez dovoljno prihoda

Osoba nema dovoljno prihoda za uzdržavanje ako uopće nema vlastitih prihoda te ako joj mjesečni prihod ne prelazi iznos od 25 posto proračunske osnovice (110,36 eura / 831,50 kuna) utvrđene zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za tekuću godinu.

Supružnik razvodom braka ili životni partner raskidom životnog partnerstva zadržava status osigurane osobe HZZO-a kao član obitelji partnera od kojeg se razveo ako je sudskom odlukom stekao pravo na uzdržavanje, dok traje uzdržavanje.

Također, ako je u vrijeme razvoda braka, životnog partnerstva bio potpuno i trajno nesposoban za rad i ako su mu sudskom odlukom o razvodu braka, raskidu životnog partnerstva djeca povjerena na čuvanje i odgoj, pod uvjetom da se prijavi HZZO-u u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti sudske odluke.

Više detalja o obaveznom zdravstvenom osiguranju možete pronaći OVDJE.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.
Svoju priču pošaljite na
reporter@novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju