Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Radite honorarno i razboljeli ste se? Imate pravo na naknadu HZZO-a, provjerite koji su uvjeti

Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Foto: Getty Images
Osobe koje rade honorarno i imaju prebivalište ili odobreni stalni boravak u Hrvatskoj imaju pravo na naknadu nakon što se razbole. Doznajemo koji su uvjeti za dobivanje naknade od HZZO-a.

Na naknadu s HZZO-a pravo imaju osobe s hrvatskom adresom i s odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj koje rade honorarno i dobivaju primitke na temelju ugovora o djelu ili autorskih honorara.

Jedan od uvjeta je da su im na osnovi tih primitaka uplaćeni propisani doprinosi za obvezno zdravstveno osiguranje te su tako stekli status osiguranika u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Uvjet za ostvarivanje prava na naknadu je privremena nesposobnost za obavljanje ugovorenih poslova zbog bolesti.

Utvrđivanje privremene nesposobnosti

Privremenu nesposobnost za obavljanje poslova utvrđuje nadležno liječničko povjerenstvo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ilustracija - 2 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Osoba koja traži naknadu mora podnijeti pismeni zahtjev područnoj službi HZZO-a u mjestu prebivališta ili boravka osiguranika.

Područna služba donosi rješenje na temelju nalaza, mišljenja i ocjena nadležnog liječničkog povjerenstva.

Potrebna dokumentacija

Uz zahtjev za naknadu je potrebno priložiti:

  • povijest bolesti izdanu od izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite ne stariju od tri dana
  • medicinsku dokumentaciju o nastaloj bolesti
  • ugovor o djelu ili drugi dokument koji dokazuje primitke na koje se plaća doprinos za obvezna osiguranja
  • potvrdu pravne ili fizičke osobe o novčanom primitku ili primitcima koji su osiguraniku isplaćeni u posljednjih šest mjeseci prije razbolijevanja, uz naznaku iznosa i datuma isplate
  • potvrdu pravne ili fizičke osobe o prekidu ili neizvršenju ugovorenog posla zbog bolesti osiguranika.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Podnošenje zahtjeva i donošenje rješenja

Zahtjev se podnosi u roku od tri dana od dana nastanka bolesti, odnosno u roku od tri dana nakon prestanka zdravstvenog razloga koji je osiguranika onemogućio da preda zahtjev.

Nakon podnesenog zahtjeva osiguranika se upućuje nadležnom liječničkom povjerenstvu HZZO-a, kojemu se on mora javiti odmah, najkasnije u roku od tri dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija ne nasjedajte Oprez! HZZO uputio važno upozorenje građanima

Liječničko povjerenstvo HZZO-a donosi nalaz, mišljenje i ocjenu temeljem podnesene dokumentacije. Njima se utvrđuju početak i trajanje privremene nesposobnosti osiguranika za obavljanje ugovorenih poslova.

Određuje se i je li nastala bolest od utjecaja na obavljanje ugovorenih poslova s obzirom na vrstu posla i rok njegova izvršenja.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 3 (Foto: Getty Images)

Osiguraniku se rješenjem priznaje pravo na novčanu naknadu zbog bolesti, iznos i razdoblje u kojemu mu pripada pravo na naknadu, uz navođenje osnovice i postotka na osnovi kojih je izračunata.

Novčana naknada

Novčana naknada obračunava se kao prosječna dnevna naknada na osnovi šestodnevnog radnog tjedna.

Određuje se od prosječne osnovice za uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 1 STATISTIKA HZZO-a Objavljeni zanimljivi podaci: Doznajte od čega bolujemo, koje lijekove najčešće pijemo i u kojem dijelu Hrvatske su pacijenti najviše odlazili liječniku

Prosječna osnovica je prosjek osnovica osiguranja na koji je uplaćen doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje u posljednjih šest mjeseci.

Visina naknade iznosi 70 posto prosječne osnovice, s tim da iznos naknade ne može biti viši od najvišeg iznosa naknade plaće utvrđenog Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno 4257,28 kuna.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Naknada se isplaćuje prvog dana na teret sredstava HZZO-a, a u trajanju od najdulje šest mjeseci neprekidno.

Osiguranik koji je ostvario pravo na naknadu, a prestao mu je status osiguranika koji je stekao kao honorarni djelatnik, ostvaruje pravo na novčanu naknadu najviše 30 dana od dana prestanka statusa osiguranika.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene