Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem s novčanom pomoći

Ona boluje od multiple skleroze, a sin joj vodi borbu s tumorom: "Osjećam se zaboravljenom i izdanom. Koja su prava nas običnih smrtnika?"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Samohrana majka 16-godišnjeg dječaka, koji boluje od tumora mjehura, mjesecima šalje papire na više adresa ne bi li njezin bolesni sin dobio financijsku pomoć.

Eva Plavšić je samohrana majka 16-godišnjeg dječaka koji boluje od tumora mjehura. Operiran je te se liječi, a u međuvremenu je obolio i od mononukleoze. Žive u Beravcima.

Majka pak boluje od multiple skleroze i na bolovanju je više od dvije godine te je u obradi za mirovinu. Nakon 18 mjeseci bolovanja je dobila 1111,13 kuna naknade, što joj, kako nam kaže - HZZO ne isplaćuje redovito.

"Predala sam hrpu papira u Centar za socijalnu skrb i Mirovinsko osiguranje ne bi li dobili bar pravo na povišeni dječji doplatak i naknadu za tuđu njegu i pomoć. Čekamo mjesecima i odgovora nema", kazala je Plavšić.

Problem je nastao jer je njezin stariji sin prijavljen na istoj adresi pa njegova plaća ulazi u prihode kućanstva. "Porezna uprava i pravnik su mi savjetovali da napravim izjavu da se vodi kao da je na istoj adresi, ali je izdvojeno kućanstvo. Pojasnili su mi da hrvatski zakoni nisu usklađeni i da je to veliki problem. Recimo, mi njemu ne možemo biti porezna olakšica, ali on nama može biti 'otežavajuča okolnost'", kazala je Plavšić.

Također, problem je i s bivšim poslodavcem koji joj nije isplaćivao plaću i stoga joj nije mogao dati platne liste. "HZZO je trebao direktno od njega tražiti platne liste što je i učinjeno, ali liste nikada nisu dostavljene, niti plaće isplaćene. Moj sadašnji poslodavac je isplatio bolovanje 45 dana kako stoji u zakonu, a nakon toga isplatu preuzima direktno HZZO", dodaje Plavšić.

Kako nam je rekla, svaki mjesec uredno dostavlja doznake poslodavcu za protekli mjesec (sada u 12. mjesecu za 11. mjesec), a HZZO-u treba dostaviti obrazac za isplatu bolovanja i doznaku za 10. mjesec jer naknadu isplaćuje direktno HZZO, a ne poslodavac.

Slijedom toga, mlađi sin za sada ne ostvaruje nikakva prava kao osoba oboljela od malignih bolesti. "Rečeno nam je da ima pravo na povišeni dječji doplatak, predali smo dokumentaciju i da predamo zahtjev za tuđu njegu i pomoć u CZSS-u što i jesam", istaknula je Plavšić.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Doznajte sve o dječjem doplatku: Tko sve na njega ima pravo, koji su uvjeti, ali i kada korisnik može biti – punoljetna osoba bez roditelja

"Osjećam se zaboravljenom i izdanom od društva, institucija i države u kojoj živimo. Imamo li mi pravo na dostojanstven život ili smo osuđeni na pomoć rodbine i prijatelja? Koja su prava nas običnih smrtnika kojima je sudbina dodijelila teške karte za igru života?", pita se razočarana majka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene