Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Trebali ste hitno liječniku pa otišli privatniku? Uz određene uvjete imate pravo na povrat troškova

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Foto: Getty Images
Hitna medicinska pomoć pruža se kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje. Ostvaruje se, u pravilu, bez uputnice u zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om za djelatnost hitne medicine. U pojedinim slučajevima građani mogu zatražiti pomoć kod privatnih liječnika i u zdravstvenim ustanovama koje nemaju ugovor s HZZO-om i imaju pravo na povrat plaćenih troškova.

Hitna medicinska pomoć podrazumijeva dijagnostičke i terapijske postupke koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Pružanje hitne medicinske pomoći ostvaruje se bez uputnice u zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om za djelatnost hitne medicine, hitne službe bolničke zdravstvene ustanove odnosno kod najbližeg doktora medicine.

Povrat troškova

Osoba koja je zatražila hitnu medicinsku pomoć ima pravo na povrat plaćenih troškova čak i ako je zdravstvenu zaštitu koristila u zdravstvenoj ustanovi ili kod privatnog liječnika u Hrvatskoj s kojima HZZO nije sklopio ugovor o provođenju zdravstvene zaštite.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 (Foto: Getty Images)

To pravo može ostvariti uz nekoliko uvjeta.

Zahtjev za naknadu troškova podnosi se u pisanom obliku regionalnom uredu HZZO-a prema mjestu prebivališta ili boravišta osigurane osobe koja je hitnu medicinsku pomoć zatražila.

Povrat troškova ostvaruje se prema nalazu, mišljenju i ocjeni liječničkog povjerenstva HZZO-a. Oni odlučuju o tome je li se u konkretnom slučaju radilo o zdravstvenoj zaštiti iz obveznog osiguranja pruženoj u hitnom slučaju.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Ako ne nađeš ZG vrećice u trgovini, provjeri imaš li možda pravo na besplatne

Visina odobrenog povrata troškova može biti najviše u visini vrijednosti zdravstvenog standarda utvrđenog Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno općim aktima Zavoda.

Pravo na naknadu kod neopravdano naplaćene zdravstvene usluge

Građani koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje imaju pravo na naknadu neopravdano naplaćenih troškova.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Pravo na naknadu troškova korištene zdravstvene zaštite osoba ima u slučajevima kad je medicinska ustanova ili liječnik koji ima ugovor s HZZO-om neopravdano:

  • naplatio zdravstvenu uslugu,
  • odbio pružiti zdravstvenu zaštitu ili uvjetovao liječenje kupnjom ugradbenih, potrošnih materijala ili lijekova s Osnovne liste lijekova,
  • odbio propisati lijek s Osnovne liste lijekova na recept,
  • naplatio u cijelosti ili djelomice odobreno ortopedsko ili drugo pomagalo,
  • uputio osiguranika da liječenje koje mu pokriva zdravstveno osiguranje obavi u zdravstvenoj ustanovi ili kod privatnog liječnika koji nemaju ugovor s HZZO-om.

Zahtjev za naknadu troškova

Zahtjev za naknadu troškova osoba u slučaju neopravdano naplaćene zdravstvene usluge podnosi u pisanom obliku nadležnom regionalnom uredu HZZO-a prema mjestu prebivališta ili boravka.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Imaš pravo, ostvari ga Radite honorarno i razboljeli ste se? Imate pravo na naknadu HZZO-a, provjerite koji su uvjeti

Zahtjevu se moraju priložiti i:

  • medicinska dokumentacija
  • original računa za plaćeno liječenje, original računa za plaćeni lijek, ugradbeni ili potrošni materijal te ortopedsko ili drugo pomagalo koje glasi na njegovo ime.


Ilustracija - 3 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Osnova za povrat troškova:

  • ako je utvrđeno da je u konkretnom slučaju došlo do kršenja ugovornih obveza medicinske ustanove ili liječnika koji imaju ugovor s HZZO-om te
  • nalaz, mišljenje i ocjena liječničkog povjerenstva Zavoda u kojima je utvrđeno da se radi o liječenju koje je osiguraniku bilo potrebno i na koje ima pravo u skladu sa zakonom i aktima HZZO-a.

Kad osiguranik nema pravo naknade troškova?

Osoba nema pravo na naknadu troškova u slučajevima kad je:

  • liječenje obavila u zdravstvenoj ustanovi ili kod privatnog liječnika koji nemaju ugovor s HZZO-om,
  • liječenje obavila kod liječnika koji ima ugovor s HZZO-om, ali bez uputnice,
  • liječenje obavila u inozemstvu mimo uvjeta i zakona,
  • nabavila ortopedsko ili drugo pomagalo kod isporučitelja koji nema ugovor s HZZO-om ili u inozemstvu bez prethodnog odobrenja Zavoda i ovjere potvrde o pomagalu
  • kupila lijek koji nije na Osnovnoj listi lijekova i Dopunskoj listi lijekova.

U navedenim slučajevima osoba u cijelosti snosi nastale troškove.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene