Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna situacija

PRIJETE MU, ALI NE ŠUTI 'Odlučio sam javno progovoriti. To više nije za izdržati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Video o kojem ovoga tjedna svi pričaju nešto je uza što obavezno treba stajati upozorenje o teškom i uznemirujućem sadržaju.

Iživljavanje, mučenje i ubijanje psa koje je u njemu prikazano tim je brutalnije jer to rade djeca. Smijući se pritom jer ih to zabavlja. Naši sugovornici tvrde, u romskom naselju u Međimurju to se događa već godinama, a ono što je još strašnije jest što ih sve institucije ignoriraju kada saznaju kako je riječ o Romima.

Sav bijes javnosti trebao bi biti usmjeren prema njima, umjesto osuđivanja onih koji nikada nisu ni dobili priliku drugačije živjeti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

Video koji je zgrozio sve koji su ga vidjeli. Brutalno, zvjerski, nevjerojatno. Tim više jer u pitanju su djeca. No nešto što se u romskom naselju u međimurskoj općini Pribislavec, kaže Kristijan Balog, događa već godinama.

'Zato sam ja odlučio javno o tome progovoriti jer više ne mogu kao osoba. To više nije za izdržati', izjavio je Kristijan za magazin Provjereno.

Vodi nas kroz dvorišta, do dijela naselja koji zovu Meksiko.

Evo, tu sve počinje.

Udrugama ugovori vrijedni 22 milijuna kuna

Policija je provela istragu

Bez ceste, vode, kanalizacije... Ali pod budnim okom mnogih, prije svega pasa. Koliko ih je točno, nitko ne zna. Kristijan kaže barem 300.

Ali zbog drugačijeg odgoja, kulture i odmahivanja rukom od strane mnogih, jer eto, oni su Romi, upravo romska djeca dobivaju opravdanje za strašne stvari.

Mučna se scena dogodila prije nekoliko dana, na livadi nedaleko od prvih kuća. Policija je za nju saznala iz medija i provela istragu.

'Proveli smo kriminalističko istraživanje i utvrdili da su početkom prosinca petero djece i jedan maloljetnik najprije mučili psa mješanca, a potom ga i usmrtili', rekli su iz PU međimurske.

Na redu je DORH. Kazneni zakon za ovakve strahote predviđa do godinu dana zatvora, no olakotna je okolnost da se radi o djeci. Nešto, što ravnatelja u čiju školu idu neki od ovih učenika, nimalo ne tješi.

'Vi poduzimate sve iz dana u dan. Problem je što se nama djeca vraćaju u romsko naselje i vi nemate kontrolu njihovog ponašanja kod kuće. Ono što i ovaj događaj pokazuje je da su nam nažalost često puta djeca prepuštena sama sebi' izjavio je Bruno Matotek, ravnatelj osnovne škole.

Ovo nije prvi put

Vijest ga je šokirala iako se nešto slično dogodilo početkom prošle školske godine. Jedan je od učenika nožićem zarezao psa koji je dolutao u školsko dvorište. Službe su, kaže ravatelj, odmah odradile svoje, ali dječaku nije bilo jasno zašto ga se kažnjava.

'Prvo je bio u šoku zašto je on to sad dobio pedagošku mjeru jer njemu je to na neki način sad evo, ne znam, po ovom događaju... ne znam da li je to u romskom naselju našem izgleda nekima normalno', tvrdi Matotek.

Djeca rade ono što vide, kaže Kristijan. A kako se odnose prema psima svjedočila je i naša kamera.

Neznanje koje odgovornosti ne oslobađa ni roditelje, ali niti društvo. Kristijan je odlučio istupiti i pokušati nešto promijeniti prvenstveno radi svoje djece. Strah ga je kaže, kakvi klinci odrastaju tek nekoliko kuća dalje.

'Rastegnu psa na prugi i čekaju kad će dojurit vlak i kad vlak prođe to se sve smljevi, ali ostanu nogice na špagi i time mašu i glupiraju se tim stvarima', opisuje Kristijan jedan od događaja.

Tko je kriv?

O snimkama o kojima danima priča cijela zemlja kao i o maltretiranju životinja, u samom naselju nitko ništa ne zna.

Boje se, kaže Kristijan, a sam ih najbolje razumije. Nakon što je istupio u medije sa snimkom, dobio je prijetnje koje je odmah prijavio policiji.

'Prijetili su mi da će me dignuti bombom u zrak', dodaje.

Nikome ne odgovara da se o tome priča, kaže. Puno priče znači i policiju, a policija za njih znači probleme. Svakodnevica s kojom se bori i načelnica općine Pribislavec u kojoj 21% stanovništva čine Romi.

'Meni su mještani uredovno dolazili kad im je pas otet. Oni čuju lavež svojih pasa u romskom dijelu naselja i onda slijedi otkupnina koja se kreće i do sto eura. Evo, imali smo nedugo i situaciju gdje je i sam gradonačelnik grada Čakovca bio u takvoj situaciji', rekla je za Provjereno Višnja Ivačić, načelnica općine Pribislavec

Sama načelnica zna za pet takvih slučajeva. Zna i za borbe pasa koje se događaju, ali službenih prijava policiji opet nema.

Prema stopi relativnog siromaštva više od 90% Roma je siromašno. U brak stupaju između petnaeste i osamnaeste godine života i u prosjeku imaju četvero djece. Većina ih u Hrvatskoj školu napušta već nakon četvrtog razreda osnovne. Zgroženi nad onim što ste vidjeli i možda psujući 'prljave cigane', ne odmahujte rukom. Jer koje je naše opravdanje za nereagiranje, za okretanje glavom? Nas obrazovanih, kulturnih, nas 'ne Roma'?

Cijeli prilog iz magazina Provjereno pogledajte u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene