Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boškarin prepoznat

I oni privlače turiste, zar ne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bakin, mandula, sivo, istro, srnela - sve su to nazivi za boškarina istarsko govedo Tipična radna životinja služila je za oranje i vuču, a danas mu je uloga tek promovirati turističku ponudu Istre.

Nekad su se boškarini koristili isključivo u poljoprivredne svrhe. Za oranje i vuču. Uvođenjem prvih traktora njihov broj je naglo opao. Devedesetih godina tako je ostalo tek stotinjak grla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Autohtono Pazin u znaku jela od boškarina Slika nije dostupna Formula za spas Pronađena formula za spas boškarina

'Danas u Istri brojimo sigurno preko dvije tisuće grla istarskog goveda odnosno boškarina kako se popularno zovu, oko 1000 grla je ocijenjeno visokovrijednih', kaže Neven Rimanić iz Agencije za ruralni razvoj Istre.

>> Pronađena formula za spas boškarina

Dugih 20 godina bilo je potrebno da se pasmina sačuva. Spas je pronađen na putu ka visokoj kuhinji. Danas se smatra najcjenjenijom istarskom delicijom. Uz bok boškarinu dolaze i drugi istarski proizvod; pršut, sir, vino i maslinovo ulje.

Istarsku su kuhinju prepoznali mnogi. A to je i cilj. Uz povoljnu klimu i smještaj, hrana je sve češće jedan od razloga povratka gostiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene