Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Područje Balkana nalazi se u pojačanoj seizmičkoj aktivnosti, a na Jadranskoj obali postoji mogućnost tsunamija, tvrde seizmolozi Srbije i Crne Gore.


Na Balkanu se očekuje pojačana seizmička aktivnost te ulazi u period, nakon faze mirovanja od 15 do 20 godina, kada bi se mogao dogoditi jači potres, tvrde seizmolozi susjednih država. Također upozoravaju kako se područje Jadranske obale seizmički znatno aktivnije od središnjih dijelova Balkana te kako postoji mogućnost tsunamija.

Vezani članci Zgrade u Zagrebu nakon potresa Predložen niz mjera za obnovu porušenoga grada: Ne ispune li suvlasnici svoje obveze, država bi mogla upisati hipoteku Potres u Albaniji Prilično jak potres na granici Crne Gore i Albanije: Treće podrhtavanje tla od rano jutros bilo je i najjače

>> Novi snažan potres: U Turskoj najmanje 51 žrtva

Provjerili smo slažu li je s time stručnjaci iz hrvatskog Seizmološkog zavoda. Krešimir Kuk kaže kako najava o većoj mogućnosti potresa nije nikakva novost. 'Obzirom na to da je prošlo dugo vremena od jačeg potresa na ovom području, logično je zaključiti da smo u većoj vjerojatnosti da se on dogodi. No, to nikako ne znači da možemo reći da nas očekuje potres, ne postoje instrumenti koji mogu najaviti ili predvidjeti seizmološku aktivnost. Ovo predviđanje je isključivo na temelju statistike', rekao je za Dnevnik.hr Krešimir Kuk.

Tsunami veličine do 40 centimetara

Dodao je kako je trenutno seizmološka aktivnost pojačana svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. 'Jednostavno, postoje razdoblja, koja nisu pravilna i nemaju nikakve zakonitosti, kada se neko područje nalazi u jačoj i kada se nalazi u slabijoj fazi seizmološke aktivnosti. Nažalost, nema instrumenata koji bi mogli najaviti takva razdoblja i reći koliko će ona trajati', pojasnio je Kuk. Istakao je kako je kod nas vjerojatnost od potresa najveća u području Dalmacije i širem zagrebačkom području. 'Zapravo, najjača seizmološka aktivnost kod nas je u zadnje vrijeme zabilježena u širem imotskom području, a vrlo je aktivan i sam jug zemlje, odnosno dubrovačko područje', pojasnio je Kuk.

>> Još jedan potres pogodio Čile

Osvrnuo se i na najavu mogućeg tsunamija na Jadranskoj obali. 'Istina je da na Jadranu, zbog pojačane seizmiloške aktivnosti,  postoji mogućnost od tsunamija. No, radi se o valovima od 30 do 40 centimetara, što je uistinu zanemarivo jer za vrijeme olujnog juga, bilježimo valove visoke do šest metara', rekao je Krešimir Kuk.