Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6,2 stupnja po Richteru

Novi snažan potres: U Turskoj najmanje 51 žrtva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres jačine 6,2 stupnja po Richteru pogodio je rano ujutro istočni dio Turske.

U potresu je poginula najmanje 51 osoba, posljednji su službeni podaci. Ranije se govorilo o 57 poginulih. 'Među ljudima je vladao strah i panika. Sve je trajalo oko jedne minute. Potres se jako osjetio i svi smo izašli na ulice' , kazao je dopisnik turske novinske avencije Dogan za televizijsku mrežu CNN Turk.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Potres se dogodio u 4.23 minute po lokalnom vremenu na dubini od oko 10 kilometara, 550 kilometara od glavnog grada Ankare. Nakon glavnog udara tlo se zatreslo još 30-ak puta. Najjači naknadni udar bio je jačine 5.5 stupnjeva. Potres je stanovništvo zatekao pri spavanju,a  epicentar je bio kod grada Basyurta. Trenutačno traju veliki napori spasilaca koji tragaju za preživjelima među ruševinama.

Prema medijskim izvješćima, velik dio građevina u mjestima blizu epicentra je porušen. 'Sve je sravnjeno sa zemljom, nema kamena na kamenu', rekao je Yadin Apaydin, dužnosnik u mjestu Yukari Kanatli. Gotovo iste informacije kolaju i o stanju u selu Okcular. Žrtve, među kojima ima i djece, zabilježene su u pet sela, u blizini epicentra koji je lociran u Karakocanu, u pokrajini Elazigu, smještenoj na aktivnom istočnoanatolskom rasjedu. Betonske kuće u tim selima su ostale čitave u potresu, a one građene od nepečene opeke su se srušile.

Spasilačke ekipe i turski Crveni polumjesec stigli su na stradalo područje, gdje su počeli raspodjelu deka i toplih obroka seljanima koji zajedno s njima sudjeluju u spašavanju, po hladnu vremenu. Potraga za preživjelima u pokrajini Elazigu je prekinuta, pošto su spasioci zaključili da više nema preživjelih pod ruševinama, priopćio je glasnogovornik tamošnje ispostave kriznog stožera. 'Po informacijama kojima raspolažemo, više nikog nema pod ruševinama', rekao je glasnogovornik u telefonskom razgovoru iz Ankare. Time se potraga za preživjelima završila, dodao je.

Turska je trusno područje te potresi nisu rijetki. U kolovozu 1999. godine potres jačine 7,4 stupnjeva pogodio je Tursku, a u njemu je poginulo oko 18.000 osoba. (Mi.Dr./T.Š./Hina)

Bojite li se potresa?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene