Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica od masakra

'I danas je za Hrvate opasno prolaziti Borovom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava podno spomen-ploče u središtu Borova te komemorativnim skupom obilježena je 20. obljetnica ubojstva 12 pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci.

Njih su pripadnici srpskih paravojnih postrojba ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu.Prije obraćanja brojnih uglednika iz mnoštva okupljenih izdvojio se hrvatski branitelj Davor Bijader iz Ivankova i zapitao premijerku Jadranku Kosor zašto se već godinama počast ubijenim specijalcima odaje na mjestu na kojem nisu poginuli.

'Mjesto odavanja počasti treba biti ispred mjesne zajednice. Imate koalicijskog partnera koji to, međutim, ne dopušta', kazao je Bijader, koji je bio sudionik događaja u Borovu Selu 1991. Premijerka Kosor pokušala ga je smiriti ponovivši nekoliko puta: 'Borit ćemo se', nakon čega se Bijader vratio među branitelje.

Vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji poginulih redarstvenika, u ime predsjednika države to je učinio njegov posebni savjetnik za branitelje Predrag Matić, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te vlade s premijerkom Jadrankom Kosor na čelu. Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Ravnateljstva policije, Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, 204. vukovarske brigade te Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata čiji su članovi u mimohodu prošli od ulaza u Borovo do spomenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija sukoba Džungla puna mrtvih: U tijeku krvavi plemenski rat, policija sumnja da se radi o zasjedi Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se"

>> Borovo: Memorijal dvanaest redarstvenika

Predrag Matić je, ustvrdivši kako su dvanaestorica redarstvenika ubijena u 'klasičnom terorističkom činu', dodao: 'Ustrajat ćemo da počinitelji tog i drugih zločina odgovaraju i tu ćete imati punu podršku Predsjednika Republike. Predsjednik Sabora Luka Bebić poručio je kako je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni te pozvao okupljene na obranu vrijednosti Domovinskog rata od onih koji, kako je kazao, Domovinski rat žele omalovažiti.

Premijerka Kosor je poručila da 'svatko tko je odgovoran za bilo koji zločin u Domovinskom ratu, koji je bio pravedan, obrambeni, oslobodilački, mora odgovarati'. Zločin u Borovu bio je 'nagovještaj svega što će nam se događati tijekom teških ratnih godina. Hrvatska je bila žrtva agresije, žrtva teškog stroja koji je dolazio s Istoka, žrtva velikosrpske miloševićevske politike', rekla je, dodavši kako je završetak pregovora za ulazak u EU i trenutak kad će Hrvatska postati 28. članica EU-a posljednja velika hrvatska bitka.

Dopredsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej prozvao je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca, ustvrdivši: 'Oni su nas slali u neprovjerene i izmapulirane akcije. Odavde je trebala započeti sva naša istraga iz Domovinskog rata. Odavde je trebalo početi državno odvjetništvo u istraživanju zločina', poručio je Culej. Dotaknuo se i mještana Borova, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, rekavši kako je i danas za Hrvate opasno prolaziti tim mjestom. 'To su naši koalicijski partneri. Oni s kojima mi gradimo suživot i neku novu istinu utemeljenu na nekoj novoj povjesti. Ali kakvoj povijesti? Na povijesti da su oni svojem prvom komandantu obrane sela Vukašinu Šoškočaninu napravili mauzolej gdje mu se svake godine poklanjaju kao časno stradalome', rekao je Culej.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ocijenio je kako su dvanaestorica redarstvenika svojim plemenitim domoljubljem, hrabrošću i odvažnošću zadužili cijelu Hrvatsku te postali uzor svojim kolegama. MUP čini sve kako bi odgovorne za zločin u Borovu selu stigla ruka pravde, dodao je.

Molitvu za poginule branitelje molio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac. U župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima bit će služena misa zadušnica. Na stadionu HNK 'Cibalia' u Vinkovcima održat će se atletske utrke 'Dvanaest redarstvenika', a u Vukovaru, Jarmini, Đakovu i Nuštru boćarski, malonogometni, kuglački i streljački turnir te turnir u gađanju letačkih meta. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene