Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Priča objavljena u Dnevniku Nove TV izazvala je reakciju nadležnih institucija.


USKOK je potvrdio da se takvi slučajevi istražuju, a i u HAC-u priznaju da im već godinama stižu pritužbe na ilegalne načine zapošljavanja. Unatoč tome konkretnijih rezultata kao i poteza u suzbijanju korupcije za sada nema, što najteže pada onima koji su se odvažili progovoriti. Ivica Dedić prije godinu dana je zajedno s 40-tak mještana Zagvozda, bez dobrih veza ili novca za mito, kazneno prijavio HAC. Sumnjaju na nepravilnosti pri zapošljavanju, ali odgovora još nema.

Vezani članci Sudnica Osječki suci gotovo 11 godina nisu prošli sigurnosnu provjeru: "Ovo je samo dokaz da se mora krenuti u reformu pravosuđa" Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 USKOK provodi veliku istragu zbog primanja mita: Osumnjičena i dvojica ravnatelja nacionalnih parkova

'Mislim da to ipak završava u ladici, kao većina naših slučajeva u zadnje vrijeme. Sad su se počela neke otvarati, nadam se da će se napokon otvoriti i ova ladica', kaže Ivica Dedić iz Zagvozda. Nada se tome Anto Zirdum, koji je policiji i našoj kameri priznao da je prevaren za posao u HAC-u, s još osmero Brođana. 'On je tražio 10 tisuća ispočetka a onda smo mi rekli da od toga nema ništa onda na kraju neko cjenkanje sišlo na 6 tisuća', tvrdi Zirdum.

Kao vezu preko koje se zapošljavalo, Uskokov pokajnik prozvao je Matu Šarčevića. Šarčević, bivši vozač člana Uprave Ivice Mlinarevića to demantira, a sindikati tvrde ovakvih je priča mnogo, no ljudi se i dalje boje javnog istupa. 'Očito Vlada još nije poslala dovoljno jasnu poruku da će biti na strani žrtve a ne zlostavljača', kaže Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Istrage nisu stopirane

USKOK je odmah podnio Policijskom nacionalnom Uredu za suzbijanje korupcije zahtjev za kriminalističkim istraživanjem, koja do sada nisu završila te tvrde da istrage nisu stopirane. Da je riječ o uigranom poslu policiji i Novoj TV posvjedočio je i jedan od posrednika, kojih navodno ima po cijeloj Hrvatskoj. Pritužbe na načine zapošljavanja priznaju u HAC-u stizale su i na njihovu adresu. 'O nelegalnim načinima zapošljavanja Uprava Hrvatskih autocesta nema niti je mogla imati ikakve spoznaje, a svako saznanje o istom prijavili smo policiji. Do sada nismo dobili nikakve povratne informacije', stoji u HAC-ovom priopćenju.

Sindikati sumnjaju u volju Uprave da se obračuna s problemom. 'U HAC-u je već previše tih slučajeva izašlo na svjetlo dana koji upućuju da je po svemu sudeći postojala jedna cijela mreža, kako se zapošljavalo, a to je rodbinskom vezom, političkom vezom ili za novac', zaključuje Stanić. Zagvožđani koji su se prvi javno pobunili na načine zapošljavanja u HAC-u, ali i svi ostali s dovoljno hrabrosti da progovore još čekaju rezultate istrage.