Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spojilo ih slikarstvo

'Hvala Bogu da je poslao Gotovinu da mi bude prijatelj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Ante Gotovina u haškom pritvoru provodi već šestu godinu.

U najtežim trenucima velika su mu potpora bili prijatelji Čedo i Slavica Paić koji su ga posjećivali svakog tjedna. Zajedno su, iza zidina Sheveningena, pjevali, kartali, pričali viceve, razmjenjivali kulinarska iskustva. Za te posjete javnost nije ni znala - sve do danas. Supružnici Paić o zatvorskom druženju s generalom prvi su put javno progovorili za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na samitu u Parizu - 3 Vojna pomoć Andrej Plenković iz Pariza: "Svoje jedinstveno ratno iskustvo želimo prenijeti Ukrajincima" Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom?

Prijateljstvo iz haške ćelije započelo je prije 5 godina. S Antom Gotovinom, Čedu i Slavicu spojilo je slikarstvo. No, ljubav prema kistu i boji, kasnije je prerasla u nešto puno više. 'Hvala Bogu što mi je podario tog čovjeka da bude moj prijatelj. U njemu imate sve - dobrotu, ljubav i iskrenost', kazao je Čedo Paić.

>> 'General Gotovina je smiren i cool, čudi se pesimizmu u Hrvatskoj'

>> VIDEO: Mimohod više od 2 tisuće branitelja kao potpora generalima

>> Braća Kupreškić: 'Čekanje presude nam je bio najteži trenutak'

Samouki slikar iz Šibenika s nizozemskom adresom, pomagao je tada haškim pritvorenicima. Slao im je
pakete, razne donacije. Nakon nekoliko pismenih zahtjeva, izborio se i za svakodnevne posjete. Gotovo da i
ne prođe dan bez Gotovininog poziva. Telefon je zvonio i samo nekoliko minuta prije našeg dolaska. 'Tek toliko da dušu opusti. 'Stari moj kako si mi? Kako Slavica? Ja bih volio da ja njega mogu zvati svakih sat vremena'.

Vrijeme, koje su supružnici Paić provodili posjećujući ga u Sheveningenu, brzo je prolazilo. Šalama su pokušavali zaboraviti teške i ružne teme. 'Kartamo, pričamo viceve o Muji i Hasi, smijemo se', ispričao je Čedo. 'Ja kažem, Ante, ja ti to nikad nisam igrala, a on će meni: To ćeš ti brzo naučiti, to ti je lagano! Trebalo je složiti te karte i igrati u 10 sati ujutro', dodala je Čedina supruga Slavica.

O Anti pričaju samo u superlativima. General je, kažu, svestran. Veliki je vjernik, puno čita. Zaljubljenik je u nizozemske umjetnike, francusku šansonu i dalmatinsku pjesmu. Pjevalo se, a Slavica ga je znala oraspoložiti planovima. 'Govorila sam mu: E kad i dogodine dođemo, sjest ćemo, napraviti gradele, iskupati se. Voli pričati o 'spizi' i kuhinji. Naučio me da kad čistim češnjak, ono njegovo 'srce' izvadim van jer može izazvati želučanu kiselinu', kaže Slavica.

'Ako ga pitate o sportu, sve zna. Ako ga pitate o medicini, sve zna. Ako ga pitate o kulturi, umjetnosti - sve zna', kaže Čedo.

Gotovina im je darovao i nekoliko svojih djela, no savjetovao ih je neka ono što je on naslikao ne pokazuju javno. Oni su uoči presude, priznaju, nervozniji. Lakše je, kažu, kad se sjete što im je znao reći na spomen zajedničke izložbe, jednog dana, kada iziđe. 'Govorio je: 'Ma hajde, tko će izložbu, idemo mi lijepo na brod, pa ćemo loviti ribu', prisjetio se Čedo razgovora s Gotovinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene