Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška prije presude

VIDEO: Mimohod više od 2 tisuće branitelja kao potpora generalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuću i pol branitelja u Zagrebu daje potporu generalima.

Iz Šarengradske ulice u Zagrebu krenuo je iza 17 sati mimohod oko tisuću i pol bivših pripadnika specijalne policije i gardijskih brigada iz Domovinskog rata, u znak potpore generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Slika nije dostupna Hrvatska straža poručila To nije presuda generalima već cijelom hrvatskom narodu

Mimohod je završio ispred zagrebačke katedrale gdje je u 18 sati počela misa za generale, kojima će se sutra izreči presude na Haaškom sudu. Branitelji i bivši specijalci iz svih dijelova Hrvatske okupili su se u organizaciji Udruge specijalne policije, Udruga pripadnika gardijskih brigada te još nekoliko udruga iz Domovinskog rata. Sudionicima mimohoda, pripadnicima specijalne policije iz Domovinskog rata i gardijskih brigada pridružili su se na misi i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te umirovljeni visoki časnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prema riječima Roberta Hasije dopredsjednika Udruge specijalne policije, cilj ovog mimohoda je pokazati jedinstvo jer je, kako kaže, dio javnosti uvjeren da su branitelji razjedinjeni. 'Ovo je jedini ispravni način da nešto napravimo', dodao je. Govoreći o sutrašnjoj presudi njihovom ratnom zapovjedniku generalu Mladenu Markaču, naglasio je kako će svaka druga presuda - osim oslobađajuće - za njih biti poraz.

'Mi ćemo presude prihvatiti, a nadamo se da će u drugom stupnju biti onakve kakve trebaju biti, a to znači da oni, generali, moraju biti oslobođeni. Ovaj mirni mimohod je jedini ispravan način da pomognemo generalima i ne možemo im pomoći na bilo koji drugi način. Vlada je ta koja treba pomoći generalima", izjavio je Hasija.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm rekao je da je ovaj mimohod moralni čin i da je riječ o mirnoj potpori hrvatskim generalima pred sutrašnju presudu u Haagu. Odbio je svako politiziranje tog skupa rekavši da su se branitelji i bivši specijalci okupili u miru i molitvi u znak potpore hrvatskim generalima.

Branitelji su u mirnom mimohodu i u tišini krenuli Savskom ulicom prema katedrali, a dio branitelja i bivših specijalaca mimohodu se priključio kod katedrale. Nosili su zastave svojih ratnih postrojba, a skup su osiguravali pripadnici Temeljne i Prometne policije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene