Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izvijestila je u srijedu da je u prvom tjednu akcije prikupljanja potpisa protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja prikupila 31.383 potpisa građana u cijeloj Hrvatskoj.


"Akciju skupljanja potpisa protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna pokrenuli smo kako bi zaustavili nepotreban udar na džepove građana u korist privatnih osiguravajućih kuća. Ako država uništi dopunsko zdravstveno osiguranje koje je u njenom vlasništvu, postoji opasnost da će starijim osobama privatni osiguravatelji policu dopunskog naplaćivati po višestruko većim cijenama jer spadaju u rizičnu skupinu, ili će ih odbiti osigurati, na što ne možemo pristati jer vjerujemo da je postojeći model, koji se temelji na solidarnosti mladih i starijih građana, financijski isplativ, dobar i održiv", ističu u HSU-u.

Vezani članci Silvano Hrelja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Hrvatska stranka umirovljenika prikupila više od 50 tisuća potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Umirovljenike povećanje mirovine skupo koštalo: "Osjećam se bijedno i sramotno"

Potpisi se prikupljaju na frekventnim mjestima u svim većim gradovima, a peticija se može može potpisati i preko interneta. HSU poziva građane da do kraja mjeseca podrže akciju svojim potpisom "kako bi stali na kraj Vladinim 'reformama' koje se prebijaju isključivo preko leđa građana".

Akciju su do sada podržale Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, a u aktivno prikupljanje potpisa uključit će se i Forum mladih SDP-a, čime se šalje poruka da su naši mlađi sugrađani spremni poduprijeti umirovljenike u borbi za zajednička prava, stoji u priopćenju. (Hina)